"Arbeidsinspectie laks bij controle gegaste containers" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Arbeidsinspectie laks bij controle gegaste containers”

De Arbeidsinspectie schiet ernstig tekort bij de controles van zeecontainers met giftige gassen. Het aantal inspecties is te laag en er wordt alleen op papier gecheckt of haven-, transport- en grootwinkelbedrijven hun zaken op orde hebben. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

Chauffeur opent containerEr zijn gevallen bekend van tientallen werknemers die met gezondheidsproblemen kampen na het werken met gegaste containers. Zij worden onder meer behandeld door het ECEM, het Nederlandse expertisecentrum voor gevaarlijke stoffen in Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. “Ik denk dat de Arbeidsinspectie het probleem onderschat”, zegt chemicus Arie Verschoor. “De handhaving van de regels moet beter.” De tientallen mensen die nu behandeld worden vormen volgens Verschoor slechts het topje van de ijsberg.

Uit controles bij 405 bedrijven bleek vorig jaar dat slechts vijftien procent de zaken goed op orde heeft. De Arbeidsinspectie bevestigt dat inspecteurs niet aanwezig waren als containers op de aanwezigheid van gifgas werden gecontroleerd. “Die verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever”, aldus een woordvoerster.

Het is niet bekend hoeveel containers jaarlijks te hoge concentraties gif bevatten. DHL, dat alle containers voor het openen controleert, zegt dat twintig procent van de containers resten van giftige gassen  bevat. Andere schattingen spreken van zestig procent van de containers in de Rotterdamse haven. Het ECEM vermeldt in het artikel ook nog dat niet alleen in de containers resten van gif kunnen zitten. Ook kartonnen dozen kunnen resten van gif bevatten.

Bron: Nederlands Dagblad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer