Brussel pakt fraude met tachograaf aan • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Brussel pakt fraude met tachograaf aan

De Europese Commissie heeft dinsdag maatregelen gepresenteerd om fraude met de tachograaf beter te kunnen tegengaan. EVO is blij met de maatregelen.

Digitale tachograafDe digitale tachograaf wordt gebruikt om de rij- en rusttijden van beroepschauffeurs te controleren. De nieuwe regels verplichten lidstaten onder meer speciale software te gebruiken bij de analyse van gegevens van de digitale tachograaf.

De regelgeving moet zowel leiden tot een betere opsporing van misbruik van de tachograaf als tot het voorkomen van tijdverlies voor chauffeurs die zich wel aan de voorschriften houden.

EVO vindt het een goede zaak dat Brussel werk maakt van de digitale tachograaf. De verladersorganisatie keurt elke vorm van fraude af, maar is fel tegen nog strengere en complexere regelgeving. Daarom vindt zij het positief dat door het gebruik van speciale software het tijdsverlies voor chauffeurs bij controles wordt teruggedrongen.

De digitale tachograaf op zichzelf brengt al aanzienlijke administratieve lasten met zich mee. Bedrijven die zich gewoon aan de rij-en rusttijden houden moeten daarom niet extra worden gestraft met tijdsverlies als gevolg van de controles. De rij- en rusttijdenregeling is in 2005 nog onbegrijpelijker geworden toen naast de rij- en rusttijdenregels ook de arbeidstijdenwet voor chauffeurs werd ingevoerd.tachograaffraude_videostill Aangezien beide regelingen andere begrippen en andere pauzeregels kennen, moeten wagenparkbeheerders en chauffeurs hogere wiskunde hebben gestudeerd om ook maar iets van de regels te begrijpen. Dat helpt natuurlijk niet bij een correcte naleving.

EVO is van mening dat eerst de huidige regelgeving begrijpelijk en werkbaar moet worden gemaakt, wil Brussel fraude met de digitale tachograaf echt effectief bestrijden. Ook moet er weer fatsoenlijk worden gehandhaafd. Een chauffeur moet bijvoorbeeld niet 21 keer worden beboet omdat hij 21 keer de rijtijd heeft overschreden vanwege optrekken in een file (waardoor hij niet op tijd de parkeerplaats kon bereiken).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer