"Campagne rond slaapproblemen chauffeurs" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Campagne rond slaapproblemen chauffeurs”

De Belgische transportvakbond BTB (ABVV) pleit voor een nieuwe campagne rond slaapapneu bij vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast moeten middelen worden vrijgemaakt voor een behandeling van de aandoening, als alternatief voor het ontslag waarmee de betrokkenen vaak geconfronteerd worden.

chauffeur met slaapSlaapapneu houdt in dat iemands ademhaling tijdens de slaap stokt. Het kan voorkomen dat men dan regelmatig wakker wordt en als gevolg daarvan niet uitgerust genoeg opstaat en daardoor een vorm van chronische vermoeidheid ontwikkelt. Uit een studie van de Katholieke Hogeschool Kempen bij 235 chauffeurs blijkt dat 6 tot 10 procent van hen ermee geconfronteerd wordt. “Dergelijke chauffeurs lopen meer kans op een ongeval”, aldus federaal BTB-vakbondssecretaris Frank Moreels.

Dat het probleem meer voorkomt bij vrachtwagenchauffeurs dan bij de rest van de bevolking, is het gevolg van hun levensstijl. “Chauffeurs hebben zeer onregelmatige uren, bewegen weinig, voeden zich niet steeds op de goede manier en kampen met overgewicht, waardoor het risico op de aandoening vergroot. Wij pleiten daarom vooreerst voor een meer doorgedreven campagne voor zowel chauffeurs, bedrijfsleiding, medisch personeel enzovoort”, aldus Moreels. Vlaams minister Kathleen Van Brempt reageerde al dat ze zelf het voorstel voor een nieuwe preventieve en curatieve campagne tegen slaapapneu bij vrachtwagenchauffeurs zeer toejuicht.

Bron: Knack

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer