Ga naar hoofdinhoud

Cao: Werkgevers doen loonbod van 3 procent

Vrijdag 10 november heeft de tweede ronde van het cao-overleg tussen Transport en Logistiek Nederland (TLN), VVT en de vakbonden plaatsgevonden. TLN heeft een loonbod uitgebracht van 3 procent en daarbij enkele andere voorstellen gedaan. De vakbonden hebben hier teleurgesteld op gereageerd. Zij willen sowieso 10 procent loonsverhoging.

Na een korte inhaalvraag in verband met de coronacrisis ziet de wereld er in 2023 heel anders uit. Consumenten houden de hand op de knip en onze leden zijn pessimistisch over de toekomst. Desondanks blijft de arbeidsmarkt krap en blijven de werkgevers, vertegenwoordigd door TLN, inzetten op een toekomstbestendige cao, zoals eerder met de vakbonden is gedeeld.

De onderhandelingsdelegatie heeft de voorstellen van de vakbonden goed bestudeerd en is in het licht van de visie van TLN op een toekomstbestendige cao tot de volgende voorstellen gekomen:

  • Loonbod van 3 procent;
  • Een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 (1 jaar);
  • Wachtdag bij ziekte wordt afgeschaft;
  • Loonschaal A’ wordt afgeschaft;
  • De trede 0 in alle schalen wordt afgeschaft;
  • Jeugdloon voor gekwalificeerde jongeren wordt afgeschaft;
  • Cao à-la-carte: de mogelijkheid om 4 vakantiedagen te kopen of verkopen, de mogelijkheid creëren om vakantiegeld op bedrijfsniveau per maand te betalen en mogelijkheden om zaken onder de WKR-regeling te brengen niet langer verbinden aan een dispensatieverzoek;
  • Werknemers krijgen de mogelijkheid om structureel overwerk te weigeren vanaf 50 uren per week. Werknemer moet aan het begin van een kalenderjaar duidelijk maken of hij al dan niet gebruik wenst te maken van deze regeling;
  • Het opnemen van een definitie van stagiair in de cao, alsmede een minimum stagevergoeding van 200 euro per maand;
  • Verplichte melding Tijd-voor-Tijd regeling schrappen;
  • Een werkafspraak om in 2024 met sociale partners een onderzoek te doen naar en concrete afspraken te maken over een minimum-cao en eventuele andere (tussen)varianten.

Wat willen de werknemers?

De vakbonden hebben zeer teleurgesteld en geschrokken gereageerd op de voorstellen. Zij hebben benadrukt dat de tijd dringt en dat zij snel tot een nieuwe cao wensen te komen en dat met name het loonbod hiervoor te wensen overlaat. Wel waren de vakbonden tevreden met het loslaten van de A’ schaal, de trede 0 en het schrappen van het jeugdloon voor gekwalificeerde jongeren. In haar eigen voorstellenbrief hebben de vakbonden zelf hun wensen op een rij gezet.

Vervolg

Cao-partijen hebben afgesproken om op 24 november 2023 weer bij elkaar te komen voor verder cao-overleg.

Bron: TLN

6 reacties op “Cao: Werkgevers doen loonbod van 3 procent

  • Zever

    Beter een foto van een paar tientjes bij dit bericht zetten in plaats van deze bundel briefjes van vijftig…

    Wat een armoedig bod van de werkgevers!

    1. antwan

      Ze moeten de belasting op de overuren afschaffen…dat scheelt al een hoop..WERKEN MOET LONEN

  • Steff

    Schandalig gewoon, geen woorden voor, geen transport betekent lege winkels enz, denk dat we gewoon eens alles plat moeten leggen, staking, snelwegen blokkeren, kijken aan het brengt, we zijn veel te sociaal,

  • Marc

    De economie kakt alweer in en dat weten ze in de transportsector maar al te goed.

    Inmiddels zijn er alweer een stuk meer sollicitanten van wat ik zo links en rechts hoor.

    Chauffeurs zijn 9 vd 10 toch een stel blaffende honden die nooit echte actie ondernemen. Dus meer dan een procentje of 4 a 5 zal het niet worden.

  • Joost

    Mooi bod hoor, afhankelijk van de inflatie volgend jaar komt dat uit op zo’n 15% koopkrachtverlies voor de chauffeur. En dat is te lezen net nadat de politie er 9% bij heeft gekregen.
    Chauffeurstekort?
    Blijkbaar niet want waar weinig van is wordt duurder en niet goedkoper.
    We gaan naar een situatie toe dat een chauffeur straks niet meer rond kan komen als hij minder dan 55 uur per week maakt.

  • De TLN en VVT moeten zich schamen.

    De transportsector loopt al decennia achter op de inflatie van rond de 23,5 procent. Zij proberen het nog steeds, om de chauffeurs als een rotte citroen uit te persen, zodat alleen de zakken van de werkgevers te vullen.

    Werkgevers klagen al decennia steen en been, dat zij steeds meer hogere kosten hebben, maar vergeten hun personeel. De geboden loonsverhoging voor 2023 is ook maar een hele kleine sigaar uit eigen doos. De geboden 7,5% is een lachertje, ten opzichte van andere cao’s, waar gemiddeld 11 procent werd gegeven, zoals de inflatie ook groeide. Voor 2024 worden in andere Cao’s ook rond de 10 procent gebod, en waarom moet een chauffeur het met minder doen? Werkt een chauffeur voor een filantropische instelling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer