Ga naar hoofdinhoud

D66 wil grip op arbeidsmigratie

D66 wil dat Nederland meer werk maakt van arbeidsmigratie. Arbeidsmigranten moeten veilig naar Nederland kunnen reizen en vacatures vervullen die nu open blijven staan. Nederland heeft namelijk dringend behoefte aan vakmensen.

De afgelopen weken buitelden conservatieve politici over elkaar heen in het verspreiden van angstbeelden over migratie. Zonder daarbij met oplossingen te komen, schetst D66 Kamerlid Maargen Groothuizen: “Een jaar voor verkiezingen schieten conservatieve politici weer in de anti-migratie kramp. Dat kennen we zo langzamerhand wel. Maar met woorden alleen krijgen we de vastgelopen migratiediscussie niet vlot getrokken. En belangrijker, we krijgen er de controle niet mee terug. Als we arbeidsmigranten tijdelijk werk en een veilige reis bieden, dragen ze met hun talenten, vaardigheden en inzet bij aan onze welvaart. Nederland staat te springen om arbeidskrachten. Onze economische groei staat onder druk. Wij willen ervoor zorgen dat bedrijven en ondernemers goede mensen in dienst kunnen blijven nemen.”

D66 ziet dat mensen in Nederland zich zorgen maken over het gebrek aan beheersbaarheid van migratiestromen. Niet iedereen die naar Europa migreert is een vluchteling, een deel van deze migranten is opzoek naar werk. Sommige mensen komen nu terecht in de asielprocedure, terwijl ze daar niet voor in aanmerking komen.

Maarten Groothuizen

Groothuizen: “Het draagvlak voor ons asielsysteem staat daardoor onder druk. Illegale migratieroutes hebben bovendien tot een verwerpelijk verdienmodel voor mensensmokkelaars geleid. Deze routes zijn een bron van ongelooflijke ellende: verdrinkingen op de Middellandse Zee, moderne slavernij en inhumane detentiekampen. Daarom wil D66 dat we het aantal legale migratieroutes uitbreiden. Zo krijgen we meer grip op migratie en helpen we deze tragedies te voorkomen.”

De Europese Commissie heeft Europese lidstaten opgeroepen mee te doen met Europese pilots waarbij arbeidsmigranten een tijdelijk werkvisum krijgen. Landen als België, Litouwen en Frankrijk hebben zich hiervoor aangemeld, maar Nederland niet. D66 stelt voor om zo snel mogelijk deel te nemen aan de Europese pilots. Indien de pilots succesvol zijn, kunnen ze als voorzet dienen voor een structurele regeling.

Naast de maximale verblijfstermijn van vier jaar, is volgens D66 re-integratie een belangrijke voorwaarde voor succes. Wanneer arbeidsmigranten terugkeren, moeten zij goed terechtkomen in hun herkomstland en opgedane ervaring meteen kunnen inzetten. Op die manier ontstaat volgens D66 een win-win situatie.

3 reacties op “D66 wil grip op arbeidsmigratie

 • Stickie

  D66 wil wel meer dingen wat er nooit van gaat komen…..

 • Big Rick

  Dus volgens D66komt een arbeidsmigrant binnen via een vluchtroute, meestal zonder papieren en door mensensmokkelaars?En dan moet je wel om de juiste redenen arbeidsmigranten werven,namelijk door een tekort en niet zoals gebruikelijk om kosten te besparen zoals in het transport het geval is.Dus hier werken is ook hier geldende cao lonen betalen.

 • Harrie

  Maarten Groothuizen:

  Biografie
  Groothuizen studeerde rechten en wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 2008 was hij werkzaam als officier van justitie bij de Rechtbank Oost-Brabant (tot 2013 Den Bosch) en van 2014 tot en met 2016 officier van justitie bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Als juridisch adviseur nam hij deel aan de EU-missies in Kosovo (EULEX, 2012-2014) en in de Oekraïne (EUAM Ukraine, 2016-2017) Daarnaast zat hij van maart 2010 tot en met oktober 2012 en van maart 2014 tot en met januari 2016 in de gemeenteraad van Nijmegen. Op 23 maart 2017 werd Groothuizen geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer.[1][2]. Hij heeft daar de portefeuille Justitie, slachtofferhulp, immigratie, asiel, kansspelen en auteursrecht.

  Nog nooit een bedrijf van binnen gezien dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer