‘Driekwart bezorgers Selektvracht werkt onder minimumloon’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Driekwart bezorgers Selektvracht werkt onder minimumloon’

Bezorgers van Selektvracht werken vaak onder het minimumloon. Dat blijkt uit een steekproef van CNV Vakmensen. “Selektvracht werkt op basis van stukloon, de bezorgers worden per pakketje betaald. Als je dat afzet tegen hun gewerkte uren, werkt ongeveer driekwart van de bezorgers onder het minimumloon. Dit systeem op basis van stukloon werkt dus niet. Het moet zo snel mogelijk op de helling”, is de reactie van Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Selektvracht_autoCNV Vakmensen heeft de afgelopen maanden de signalen onderzocht van leden die zich afvroegen of hun beloning wel klopte. Van Rijssel: “We hebben werknemers gevraagd om in september en oktober een goede urenregistratie bij te houden. Die uren hebben we aan het eind van de maand vergeleken met het salarisstrookje. Wat blijkt? Bijna driekwart van de werknemers zit uiteindelijk onder het minimumloon. Soms gaat het om tientjes, maar in sommige gevallen loopt het op tot 300 euro per maand.”

Bij Selektvracht werken ruim 3.000 bezorgers. Volgens Van Rijssel hanteert Selektvracht voor hen “een uitgekiend, maar erg ondoorzichtig beloningssysteem. De beloning is afhankelijk van het aantal pakjes, het postcodegebied en de afstand tot het postcodegebied. Het maakt Selektvracht niet uit hoelang een bezorger erover doet om de pakjes te bezorgen, zolang het maar binnen de aangegeven tijdvakken is. Het aantal gewerkte uren is voor Selektvracht niet van belang, er is geen urenregistratie.”

Zou Selektvracht dat wèl doen, dan is er volgens Van Rijssel maar één conclusie mogelijk: het bedrijf houdt zich niet aan de Wet minimumloon. “Er moet dus wat gebeuren, want die wet hebben we niet voor niks gemaakt. Werknemers moeten de garantie hebben dat ze in ieder geval het minimumloon verdienen. Die garantie kan Selektvracht op dit moment niet geven.”

CNV Vakmensen heeft hierover afgelopen vrijdag contact gehad met Selektvracht en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De bond heeft een actieplan opgesteld, met de volgende voorstellen:

  • Selektvracht moet vanaf 1 januari 2014 een systeem voor urenregistratie invoeren.
  • Werknemers die aan de steekproef hebben meegewerkt, kunnen via CNV Vakmensen een vordering indienen, als blijkt dat zij te weinig hebben verdiend. Selektvracht moet deze werknemers compenseren.
  • De steekproef van CNV Vakmensen is gebaseerd op een beperkt aantal loonstrookjes (74). De bond wil graag dat de Inspectie SZW een uitgebreid onderzoek doet naar de beloning bij Selektvracht. De Inspectie SZW heeft dit signaal opgepakt en gaat ermee aan de slag.
  • De beloning voor de bezorgers moet omhoog. CNV Vakmensen wil geen cao afsluiten met Selektvracht, zolang bezorgers onder het minimumloon verdienen.

CNV Vakmensen wil graag een ronde-tafelgesprek over deze kwestie met het ministerie en bedrijven uit de sector. Volgens de bond is het probleem rond de slechte beloningen breder, en beperkt het zich niet tot Selektvracht. Het ministerie staat positief tegenover zo’n gesprek. Dit gesprek gaat waarschijnlijk in januari plaatsvinden.

Eén reactie op “‘Driekwart bezorgers Selektvracht werkt onder minimumloon’

  • f schildwacht

    De CNV mensen moesten ook maar eens bij de sannd p0ostbezorgers gaan kijken daar bepaalt het bedrijf hoe lang men er over doet terwijl dat in de praktijk ook veellanger is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer