Ga naar hoofdinhoud

‘Hema-chauffeurs krijgen er 15-25 procent loon bij’

Hema is bereid om de lonen van medewerkers te verhogen. Dat blijkt uit een afspraak die Hema heeft gemaakt met Hema-vrachtwagenchauffeurs. Zij krijgen er rond de 15 á 25 procent loonsverhoging bij. Het gaat om enkele tientallen mensen, rapporteert vakbond FNV Bondgenoten.

Eerder maakte de Hema ook al een aparte loonafspraak voor logistieke medewerkers van de technische dienst. Beide groepen medewerkers worden actief ondersteund door de FNV.

“Wij willen dat Hema nu een volgende stap zet en ook de medewerkers in de winkels, bakkerijen en distributiecentra normaal gaat betalen”, vindt FNV-bestuurder Danielle Wiek. “Hema heeft de loonafspraak met onder andere de vrachtwagenchauffeurs buiten de huidige, slechte cao gemaakt. FNV wil dat de afspraken met medewerkers democratisch in de cao geregeld worden, zoals dat gebruikelijk is in Nederland.”

Afgelopen zomer sloot Hema zonder FNV een zogenaamde dump-cao, schrijft FNV. Nieuwe medewerkers verdienen hierdoor tot 25 procent minder dan de mensen die langer bij Hema werken. De lonen liggen op het minimumloon, of net iets daarboven. Deze tweedeling die de Hema-directie heeft ingezet, is volgens de FNV slecht voor het bedrijf.

Medewerkers merken de laatste maanden dat het voor Hema steeds moeilijker wordt om goed personeel te vinden, nu het bedrijf de lonen heeft gedumpt, schetst FNV. Mensen die het belangrijke werk voor zo weinig geld willen doen, zijn steeds lastiger te vinden. Ondertussen steekt Hema vele miljoenen in uitbreiding in honderden winkels in het buitenland, zoals de Arabische Emiraten, Duitsland, België, Oostenrijk, Frankrijk en Amerika.

Wiek: “Medewerkers willen dat Hema weer écht Hema wordt, en dat hun directie en winkeleigenaar de winkels in Nederland niet vergeet. Niet alleen omdat voor de Nederlandse burger de Hema belangrijk is. Maar ook voor de medewerkers; zijn zien hun boodschappen, huur en energie duurder worden, terwijl hun loon minder waard wordt.”

Eén reactie op “‘Hema-chauffeurs krijgen er 15-25 procent loon bij’

  • Mark

    Als de lonen nu op minimumloon liggen en er komt 25% bij dan is het nog niks meer dan wat de transport cao normaal gesproken al biedt. Klopt het dan dat ze nu krap marktconform gaan betalen?

    Sowieso is een chauffeursloon nogal krap in Utrecht. Daar zijn de huizenprijzen door het dak gegaan voor koop en huur. Dus als zij chauffeurs zoeken voor hun distributiecentrum in Lage Weide dan lijkt het erop dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

    Zolang ik in het transport werk zie ik vacatures van Hema steeds terugkomen. Theo Pouw is nog zo’n bedrijf. Dure regio maar geen cent teveel willen betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer