De Franse overheid heeft in 2019 de regels voor detachering van werknemers aangepast aan de Europese detacheringsrichtlijn. De meeste wijzigingen zijn vanaf juli in werking getreden. In 2016 vaardigde Frankrijk nog een nationale wet (de ‘Wet Macron’) uit over het detacheren van personeel. Hiermee wilde Frankrijk oneerlijke concurrentie door werknemers uit andere lidstaten voorkomen. De ‘Wet Macron’ is nu gewijzigd en in 2020 worden verdere wijzigingen doorgevoerd. Dat meldt Evofenedex.
Een van de belangrijkste nu doorgevoerde wijzigingen is dat voor de aanwijzing van een lokale vertegenwoordiger in Frankrijk niet langer een aparte procedure doorlopen hoeft te worden. Bij een tijdelijke uitzending van een werknemer naar Frankrijk door een buitenlandse werkgever, kan deze laatste nu het online SIPSI-platform gebruiken. Dit platform heeft kort na de introductie tamelijk veel storingen gekend, maar sinds 16 juli 2019 is een nieuwe versie operationeel. Als je al gebruiker van het SIPSI-platform was, kun je dit blijven gebruiken nadat je een nieuw wachtwoord hebt ingesteld.

Het niet naleven van de detacheringregels kan leiden tot sancties voor de werkgever:
- De administratieve boetes zijn verhoogd naar 4.000 euro per werknemer. Bij herhaling binnen twee jaar bedraagt de boete per werknemer 8.000 euro. De maximale boete is 500.000 euro.
- De inspectiediensten hebben van nu af aan ook de mogelijkheid bij gemotiveerde beslissing de detacheringprestaties voor twee verlengbare maanden te schorsen bij het niet betalen van de administratieve boetes.
- Het instellen van een beroep tegen de kennisgeving en de vordering tot invordering van administratieve geldboetes leidt niet langer tot een schorsing van de uitvoering daarvan.
“Samen met de Franse verladersorganisatie houden we de Franse overheid scherp bij het verder ontwikkelingen en onderhouden van SIPSI. Immers, het is van groot belang dat dit elektronische platform probleemloos werkt, zeker gezien de verzwaarde sancties voor ondernemers. Daarnaast bepleiten wij in samenwerking met de European Shippers’ Council (ESC) bij de Europese Commissie en het Europees Parlement voor harmonisatie. Ook het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is van ons standpunt op de hoogte”, schrijft Evofenedex op haar website.