Ga naar hoofdinhoud

‘Laat vrachtwagenchauffeur testen op alcohol en drugs’

Het makkelijker maken van het afnemen van drugs- en alcoholtesten op de werkvloer mag wat ondernemersorganisatie Evofenedex betreft verder gaan dan alleen de chemische sector, zoals het kabinet wil. Werkgevers die werknemers willen testen moeten nu aan zeer strikte voorwaarden voldoen. Als het aan Evofenedex ligt mogen beroepen als heftruck- en vrachtwagenchauffeur ook onder de nieuwe, soepelere regeling gaan vallen.  

Staatssecretaris Tamara van Ark wil zich beperken tot plaatsen waar werknemers onder invloed van alcohol of drugs een risico voor de veiligheid zijn, zoals in de chemische sector. In principe mag een werkgever helemaal geen alcohol- of drugstesten afnemen bij werknemers. Volgens de AVG-privacywet is de uitkomst van een alcohol- of drugstest namelijk een bijzonder gezondheidsgegeven. Onder bepaalde voorwaarden, die in dit artikel beschreven staan, is testen wel toegestaan.

Dat het kabinet nu een eerste stap zet door testen op alcohol en drugs te vergemakkelijken in de chemische sector is goed, maar gaat Evofenedex nog niet ver genoeg. Er zijn genoeg andere activiteiten in de logistiek waar een verhoogd veiligheidsrisico geldt, zoals het werken op een heftruck, het verplaatsen van gevaarlijke stoffen door logistiek medewerkers en het besturen van een vrachtauto. Mits er goede voorlichting is zou een test bij verdenking ook voor deze beroepen mogelijk moeten zijn. Die voorlichting kan zich richten op het informeren van werknemers van de effecten van drugs en alcohol. Wie op zaterdag drugs gebruikt is maandagochtend nog steeds onder invloed. Dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de reactietijd en dat leidt tot onveilige situaties op de werkvloer.

Bron: Evofenedex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer