Ga naar hoofdinhoud

‘Onrust over gezondheidsrisico’s bij werken met nanodeeltjes’

Uit een enquête gehouden in opdracht van FNV Bondgenoten onder werknemers van autogarages en in de carrosseriebouw blijkt dat de onbekendheid met nanodeeltjes een gevaar kan opleveren voor de gezondheid. Er is sprake van onvoldoende informatie over nanodeeltjes om de risico’s te herkennen en daarop maatregelen te nemen. Van de respondenten die (mogelijk) werkt met nanoproducten maakt 64 procent zich wel eens zorgen over de gezondheidsrisico’s.

SpuiterijDaarvan geeft een op de vijf werknemers aan bezorgd te zijn door de gezondheidsproblemen die zij zelf ondervinden. Op basis van de enquête is niet zeker of deze problemen direct te koppelen zijn aan het werken met nanoproducten. De meerderheid van de ondervraagden heeft behoefte aan meer informatie. De helft van de respondenten die (mogelijk) werkt met nanoproducten wordt niet voorgelicht over de mogelijke gezondheidsrisico’s. Nanodeeltjes zijn microscopisch kleine deeltjes die met het blote oog niet te zien zijn. Ze worden onder andere gebruikt in de autobranche om de lak sterk en krasvast te maken. Over de gezondheidsrisico’s van nanotechnologie bij mensen is nog weinig bekend. Maar onderzoek bij dieren heeft al aangetoond dat blootstelling kan leiden tot ontwikkelingsproblemen voor en na de geboorte, ophoping in de hersenen en/of longaandoeningen.

Nanodeeltjes worden steeds vaker toegevoegd aan producten om ze te verbeteren of unieke eigenschappen te geven.

Heidi Timmermans, gezondheidsadviseur FNV Bondgenoten: “Het gebruik van nano heeft veel voordelen, maar ook een schaduwkant. De gevaren zijn volgens onderzoekers ten minste vergelijkbaar met die van ultra fijn stof en in een enkel geval mogelijk met asbest. Met name tijdens schuur- en spuitwerkzaamheden kan blootstelling optreden. Werknemers gaan er vanuit dat zij door werkgevers worden voorgelicht over de risico’s bij het werken met nanodeeltjes en dat de werkgever ervoor zorgt dat het werk veilig is. Dat blijkt in de praktijk vaak niet het geval, met name omdat producten met nanodeeltjes slecht herkenbaar zijn. Minder dan de helft van de mensen die werken met nanodeeltjes hebben een instructie gehad. Het is dus van belang dat je als werknemer oplet en actief navraagt of je werkt met nano en er extra beschermende maatregelen nodig zijn.”

FNV Bondgenoten wil dat werknemers en werkgevers bewuster werken met nanoproducten, door meer aandacht te besteden aan voorlichting. Waarbij de nadruk ten eerste ligt op het stimuleren van werkgevers om te zoeken naar alternatieven voor nanoproducten zolang de risico’s onduidelijk zijn. Als dit niet mogelijk is om er dan voor te zorgen dat direct contact vermeden kan worden door gehele afscherming. En als dat niet mogelijk is de blootstelling te minimaliseren door te zorgen voor extra goede bescherming  van de mensen die ermee werken. Timmermans: “Op dit moment wordt door FNV Bondgenoten gewerkt aan hulpmiddelen om werknemers hierbij te ondersteunen.”

De enquête is uitgevoerd door de IVAM, Universiteit van Amsterdam, en Salentijn Consult. De enquête is uitgezet onder 1900 werknemers in de carrosseriebouw en autoschadeherstelbedrijven en door 133 mensen ingevuld.

Lees hieronder het complete rapport

 Rapportage Carrosserie 1204(def3).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer