Personeelstekort belemmert activiteiten transportsector • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Personeelstekort belemmert activiteiten transportsector

Met een record aandeel van 41 procent ervaarden ondernemers, door een tekort aan personeel, belemmeringen voor hun bedrijfsactiviteiten in het tweede kwartaal dit jaar. Tegelijkertijd stijgt het aantal werknemers nu al 21 kwartalen op rij tot een totaal van 153.853. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mogelijk dankzij SOOB.

Economische verwachtingen voor dit jaar en komend jaar voor de Nederlandse economie zijn dat de groei iets terug gaat nemen. Er is dus nog wel economische groei, maar het gaat iets minder hard. Sectorinstituut Transport en Logistiek: “Goed nieuws is dat het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs verder blijft toenemen. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt (zeer) krap. Het aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers ligt op een hoog niveau. Daarmee belemmert het tekort aan personeel veel ondernemers in hun bedrijfsactiviteiten. De sector werft daarom onder andere via de campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl veel extra chauffeurs voor de sector.”

In deze Sectormonitor zien we verder de volgende ontwikkelingen:

  • Arbeidsmarkt blijft krap, een recordaandeel ondernemers (41 procent) ervaart een belemmering voor zijn bedrijfsactiviteiten door tekort aan personeel
  • Aantal faillissementen is laag (30) maar neemt toe ten opzichte van voorgaande kwartalen
  • Aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs blijft toenemen, aantal werknemers stijgt nu 21 kwartalen op rij. In de sector werken 153.853 werknemers.
  • In- en uitstroom van werknemers liggen op een lager niveau als in voorgaande kwartalen
  • De uitstroom van chauffeurs neemt toe (piek op 66 jaar)
  • Gemiddelde leeftijd werknemers niet-chauffeurs daalt (41,6 jaar), gemiddelde leeftijd chauffeurs loopt verder op (44,8 jaar)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer