Ga naar hoofdinhoud

Rechter zet streep door ontslag op staande voet

Een transportbedrijf, of elke werkgever eigenlijk, moet oppassen bij het uitvoeren van een ontslag op staande voet. Daar worden namelijk strenge eisen aan gesteld en bij het niet voldoen daaraan kan dat een staartje hebben, zo bleek onlangs bij een uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch over een ontslag op staande voet van een chauffeur. Daarover bericht advocatenkantoor Vallenduuk.

Volgens de werkgever had werknemer zonder toestemming extra vracht (afval) geladen en hier geld of goederen voor aangenomen van klanten, waaronder een zak asperges. De werknemer bekent dat hij inderdaad een zak asperges heeft gekregen van de klant en dat hij een deel van de lading niet heeft geregistreerd. De rechtbank oordeelt dan ook dat het ontslag terecht is gegeven.

De werknemer gaat in hoger beroep, en met succes. Het Gerechtshof is namelijk van mening dat het ontslag ten eerste niet snel genoeg is gegeven nadat werkgever op de hoogte was van de incidenten. Daarnaast kon niet worden bewezen dat het aannemen van de zak asperges als tegenprestatie voor de extra vracht gold of dat de werknemer überhaupt een tegenprestatie had ontvangen. Evenmin kon worden vastgesteld of de chauffeur de lading bewust niet had geregistreerd om de werkgever te benadelen of de klant te bevoordelen. Het Gerechtshof zette een streep door het ontslag op staande voet en heeft de werknemer, naast een transitievergoeding, een vergoeding wegens onregelmatige opzegging van 18.069,68 euro en een billijke vergoeding van 15.000 euro toegekend.

Image used under license from Freestock.com

“Deze kwestie toont maar weer eens aan dat er strenge eisen worden gesteld aan een ontslag op staande voet en dat het de werkgever duur kan komen te staan als daar niet aan voldaan kan worden. Laat u daarom altijd juridisch adviseren voordat u overgaat tot het nemen van zo’n besluit”, schrijft mr. Mr. Rémy Betgen van Vallenduuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer