Scania-manager Carlbaum wordt CEO Navistar • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania-manager Carlbaum wordt CEO Navistar

Mathias Carlbaum is benoemd tot de nieuwe CEO en president van Navistar. Hij treedt in dienst op 1 september a.s. en volgt Persio Lisboa op, die met pensioen gaat. Carlbaum is afkomstig van Scania, waar ‘Executive Vice President Commercial Operations’ als functie bij Scania op zijn visitekaartje stond. Navistar is net als Scania onderdeel van de Traton Group.

In zijn 35-jarige loopbaan bij het bedrijf en in het bijzonder in zijn recente functies als COO en CEO, was Persio Lisboa belangrijk in het herstellen van de winstgevendheid van Navistar en het lanceren en uitvoeren van een solide strategie genaamd Navistar 4.0. Na een korte overgangsfase gaat Lisboa met pensioen.

Tot eind maart 2021 was Mathias Carlbaum Executive Vice President Commercial Operations bij Scania CV AB. Na een lange managementcarrière bij Scania heeft hij uitgebreide ervaring in verkoop en internationale markten. Sinds april 2021 leidt hij het post-fusie management van Navistar namens de Traton Group.

Traton CEO en lid van Navistars Raad van Bestuur Matthias Gründler: “Mathias Carlbaum is een internationaal ervaren manager met de juiste vaardigheden en mindset om Navistar in dit nieuwe tijdperk als onderdeel van de Traton Group te leiden. Ik heet Mathias van harte welkom in zijn nieuwe functie. Een grote dank gaat uit naar Persio Lisboa voor zijn geweldige ondersteuning voor, tijdens en na de fusie.”

Om de bestaande corporate governance van de andere bedrijven van de Traton Groep te weerspiegelen, heeft de Raad van Bestuur van Navistar met ingang van 1 september 2021 een Raad van Bestuur benoemd, die naast CEO Carlbaum uit vijf andere leden zal bestaan: Walter G. Borst blijft Chief Financial Officer tot hij op 1 januari 2022 zijn rol overdraagt aan Do Young Kim. Het is de bedoeling dat Walter G. Borst ook daarna nog lid blijft van de Raad van Bestuur van Navistar. In zijn huidige functie was Do Young Kim de projectleider voor de beursgang van Traton en de fusie met Navistar. Michael Grahe, voorheen CTO van de Traton Groep, zal aan het hoofd staan van Operations, dat zich bezighoudt met productontwikkeling en inkoop. De huidige President van Operations, Phil Christman, zal bij Navistar blijven tot maart 2022 om toezicht te houden op Mexico en Brazilië, evenals overgang gerelateerde taken en blijven rapporteren aan de CEO. Donna G. Dorsey zal verantwoordelijk blijven voor People & Culture; Friedrich W. Baumann blijft verantwoordelijk voor Sales, Marketing & Aftersales. Mark Hernandez wordt eveneens benoemd tot lid van de Raad van Bestuur en blijft verantwoordelijk voor Manufacturing.

Sinds september 2016 profiteren Traton en Navistar van een strategische alliantie die voor beide bedrijven een aanzienlijke toegevoegde waarde heeft gegenereerd dankzij een grotere koopkracht en de integratie van nieuwe technologieën. Begin 2020 heeft Traton een eerste bod uitgebracht om alle gewone aandelen van Navistar te verwerven. Een bindende fusieovereenkomst werd ondertekend in november 2020. De fusie werd afgesloten op 1 juli 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer