Ga naar hoofdinhoud

Stijging omzet en recordaantal vacatures in Q1 2022

De omzet van de totale transportsector was in het eerste kwartaal van 2022 ruim 27 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. De post- en koeriersdiensten bleven als enige deelmarkt achter. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Ook het aantal vacatures blijft maar stijgen.

De omzet in het eerste kwartaal van 2022 was in de hele transportsector hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. Vooral in de deelmarkten vervoer door de lucht en dienstverlening voor het vervoer, was de omzet hoger. Dit laatste werd met name veroorzaakt door de omzetgroei in de dienstverlening aan de luchtvaart.

De coronamaatregelen in het eerste kwartaal van 2022 waren minder beperkend dan een jaar eerder. De omzet in het luchtvervoer is na een flinke afname in 2021 weer terug op het niveau van het eerste kwartaal van 2019.

De omzet van post- en koeriersdiensten was in het eerste kwartaal van 2022 lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2021 waren er meer internetverkopen en werd er minder in winkels gekocht. Vorig jaar gold in het eerste kwartaal een strenge lockdown en waren veel winkels gesloten. Ook de omzet van post- en koeriersdiensten daalde in het eerste kwartaal van 2022.

Van de transportbedrijven verwacht 57 procent dat de omzet in het tweede kwartaal gelijk blijft vergeleken met het tweede kwartaal van 2021. Iets meer dan 5 procent van de bedrijven verwacht dat de omzet daalt. Voor het eerste kwartaal van 2022 dacht 20 procent van de bedrijven dat de omzet zou dalen vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

In het personenvervoer per spoor verwacht 82 procent van de bedrijven een hogere omzet in het tweede kwartaal van 2022. Naar verwachting gaat er meer gereisd worden omdat er meer op kantoor wordt gewerkt.

In het vervoer van personen door de lucht verwacht bijna 100 procent van de bedrijven een hogere omzet in het tweede kwartaal.

73 procent van de transportbedrijven verwacht dat de prijzen dit kwartaal gelijk blijven. Ruim 26 procent verwacht een prijsstijging, en een half procent een prijsdaling.

Bijna alle transportbedrijven (96 procent) verwachten met evenveel of meer mensen aan het werk te zijn.

In het eerste kwartaal van 2022 waren er ruim 19.000 vacatures in de transportsector. Dit is het hoogste aantal vacatures sinds 1997. Het aantal openstaande vacatures stijgt al sinds het eerste kwartaal van 2021. Toen waren er ruim 10.000  openstaande vacatures.

Er gingen 29 bedrijven in de transportsector failliet in het eerste kwartaal van 2022. Dit zijn er 9 minder dan in het laatste kwartaal van 2021.

Eén reactie op “Stijging omzet en recordaantal vacatures in Q1 2022

  • Mark

    Er is geen chauffeurstekort.

    Zoals ik zullen er veel meer zijn. C, CE, Code 95 en bestuurderskaart allemaal in orde. Toch rij ik zo min mogelijk. Net genoeg om van te leven en geen dag teveel.

    Ze jagen de mensen namelijk zelf weg. Onveilige situaties bij het laden en lossen, werkdagen van 15 uur, een tijdsplanning op de minuut nauwkeurig die in het echte leven volstrekt onrealistisch is, etc etc etc.

    Zodra ze chauffeurs weer als mensen gaan behandelen is het tekort zo verdwenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer