Vacatures chauffeurs nemen af; arbeidsmarktkrapte houdt aan • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vacatures chauffeurs nemen af; arbeidsmarktkrapte houdt aan

De arbeidsmarkt in transport en logistiek blijft (zeer) krap,  ondanks dat het aantal openstaande vacatures vrachtwagenchauffeurs iets afneemt. Het tekort aan personeel belemmert veel ondernemers in hun bedrijfsactiviteiten. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mogelijk dankzij financiële bijdrages van SOOB.

Sectorinstituut Transport en Logistiek: “De omzetgroei in het beroepsgoederenvervoer over de weg en logistieke dienstverlening houdt aan. De sector groeit en telt inmiddels ruim 150.000 werknemers. Faillissementen zijn stabiel op een laag niveau. Ondernemers verwachten komende maanden wel een afname van omzet en bedrijvigheid. Het aantal openstaande vacatures blijft op een hoog niveau en de arbeidsmarkt is krap. Veel ondernemers hebben last van een tekort aan personeel. De sector werft daarom via de campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl veel extra chauffeurs voor de sector. Daarnaast zijn er ook veel vacatures voor andere beroepen in transport en logistiek.”

Uit de Sectormonitor blijkt verder dat het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs blijft toenemen. Het aantal werknemers stijgt nu 19 kwartalen op rij. In de sector werken inmiddels ruim 150.000 werknemers. De instroom werknemers in de sector blijft op hoog niveau met een piek op 21 jaar en de uitstroom van chauffeurs neemt toe. Daarbij ligt er een piek op 66 jaar. Het aandeel oproepkrachten neemt toe onder niet-chauffeurs maar is stabiel onder chauffeurs,. Ook stijgt het aandeel parttimers. De gemiddelde leeftijd van chauffeurs blijft oplopen (44,8 jaar). De gemiddelde leeftijd van werknemers die niet-chauffeur zijn daalt verder (43,4 jaar).

2 reacties op “Vacatures chauffeurs nemen af; arbeidsmarktkrapte houdt aan

 • Tja.. niet zo gek als ze geen normaal basissalaris (chauffeur C) van rond de 2200 euro netto willen betalen voor een 40 urige werkweek. Nee 1800 netto komt eerder in de buurt maar daar kunnen gezinnen niet van rond komen.

  1. Marco

   volgens mij lees jij het bericht niet goed.. Er staat duidelijk dat het aantal chauffeurs blijft toenemen maar dat de vacatures licht zijn gedaald omdat bedrijven alvast vooruitlopen op een lagere economische groei of zelfs krimp..

   Om toch even in te haken op je geklaag, er zijn nog genoeg vacatures waar jij als chauffeur goed betaald wordt, kwestie van onderhandelen. Willen ze niet aan jouw eis voldoen? Dan ga je naar de volgende..
   Ondertussen laat je ook je werkgever weten dat je ontevreden bent over je salaris en dat je al vacatures aanhet bekijken bent.
   Als jij altijd een goede werknemer bent geweest, dan heeft je werkgever daar best wat voorover. Het werven van een vervanger en het inwerken kost ook een hoop geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer