Ga naar hoofdinhoud

Vakbonden zetten door: stakingen in dc’s Albert Heijn

foto ter illustratie

Vanaf zondagavond vinden er stakingen plaats in distributiecentra van Albert Heijn. Vakbonden FNV en CNV hadden hiervoor gewaarschuwd nadat er (nog) geen nieuwe CAO kwam met een goede loonsverhoging. Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: “De directie is niet ingegaan op de eisen in ons ultimatum, daarom is er vanaf zondagavond begonnen met staken op de locaties in Geldermalsen, Pijnacker en Zaandam.”

Albert Heijn blijft steken op 6 procent meer salaris in april 2023 en 2 procent per januari. Daarmee leveren de medewerkers in. Het gaat al snel om ruim 8 procent aan koopkracht. De FNV eist dat de salarissen in een jaar structureel omhooggaan met 14,3 procent, plus 100 euro bruto per maand. De vakbond wil ook dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels.

Toeslagen moeten gelijk blijven

Verder willen de werknemers dat de toeslagen blijven zoals ze zijn. Voor nieuw personeel gelden andere – vaak lagere – bedragen of percentages voor het werken op zondagen. Als het aan Albert Heijn ligt, krijgen parttimers die van rooster veranderen daarna ook minder.

Supermarkt roept het over zichzelf af

Sewbaks: “Je zou toch zeggen dat alle alarmbellen wel zijn afgegaan bij Albert Heijn na de wilde stakingen laatst in Pijnacker en Tilburg. Daarmee lieten de distributiemedewerkers al overduidelijk merken hoe ontevreden ze zijn en dat ze bereid zijn meer actie te voeren. Door hun totaal niet tegemoet te komen roept Albert Heijn nu nieuwe stakingen over zich af.”

Solidair met elkaar

Volgens Sewbaks zijn de mensen in de distributiecentra erg solidair met elkaar. De parttimers in Pijnacker trappen af met stiptheidsacties en stoppen daarna voor in ieder geval enkele uren met werken, net als hun collega’s in de twee andere DC’s. Op maandag nemen ook de medewerkers met een fulltime contract het stokje over en leggen het werk neer.

Geen verdeel en heers meer

Sewbaks: “Ze laten weten dat het bedrijf hen niet meer kan uitspelen tegenover elkaar. Voorheen deed Albert Heijn dat door parttime medewerkers in te zetten als stakingsbrekers. Die verdeel- en heerstactiek staan de mensen niet meer toe.”

Zo’n 4.000 mensen

Bij de distributiecentra van Albert Heijn werken in totaal zo’n 4.000 mensen op de locaties in Geldermalsen, Hoorn, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle.

Volgens Albert Heijn zal in de loop van de dag in de winkels te merken zijn dat er geen goede aanvoer van producten is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer