Vakbonden zijn er klaar mee: ‘Nu 3,5 procent loonsverhoging!’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vakbonden zijn er klaar mee: ‘Nu 3,5 procent loonsverhoging!’

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Vakbonden CNV en FNV hebben de werkgevers in het beroepsgoederenvervoer nog een week tijd gegeven om een nieuwe CAO af te sluiten die aansluit bij de eisen van de bonden. Op maandag 8 maart verloopt het ultimatum. De bonden bereiden acties voor als de werkgevers niet inschikken.

Willem Dijkhuizen van FNV: “De transportsector is in coronatijd essentieel gebleken. Er is door werknemers in de transport en logistiek veel werk verzet, onder moeilijke omstandigheden. Het is nu tijd dat werknemers dat harde werken beloond zien.”

De CAO voor zo’n 150.000 werknemers in de transportsector is eind vorig jaar verlopen. Er is nog geen zicht op een nieuwe CAO. Het laatste bod van de werkgevers blijft steken op een loonsverhoging van 2 procent, die pas halverwege dit jaar ingaat. “De werkgevers probeerden daar steeds onderuit te komen, door de CAO nogmaals te verlengen, onder de noemer crisis-CAO”, aldus Dijkhuizen.

De vakbonden willen dat de nieuwe CAO voor een jaar geldig is, van 1 januari tot en met 31 december 2021, en een loonsverhoging van 3,5 procent. De lonen moeten bovendien binnen drie jaar stapsgewijs worden verhoogd naar minimaal 14 euro bruto per uur. De vakbond wil daarnaast onder meer een regeling in de CAO voor eerder stoppen met werken en dat vanaf 1 juli 2021 elk voertuig een standkachel en -airco heeft, of zo snel mogelijk krijgt.

Volgens CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel gebruiken de werkgevers onterecht de coronacrisis als argument dat er niet meer loon in zit. “Een deel van de sector heeft weliswaar te lijden onder de coronacrisis, maar de meeste transportbedrijven zitten goed in het werk. Denk aan pakketbezorging of de bevoorrading van supermarkten. Er is ruimte voor een fatsoenlijke loonsverhoging, zeker bij de bedrijven waar het goed gaat.”

Het karige aanbod van de werkgevers wringt ook met de rol die vrachtwagenchauffeurs in deze crisistijd vervullen, vindt Van Rijssel. “Keer op keer krijgen de chauffeurs te horen hoe belangrijk ze zijn voor de bevoorrading van Nederland. Daar hoort dan ook een passende loonsverhoging bij.”

Het ultimatum aan de werkgevers loopt af op maandag 8 maart om 17.00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer