Ga naar hoofdinhoud

Vier behandelcentra slachtoffers gascontainers

Er wordt hard gewerkt aan diverse behandelcentra voor slachtoffers van gegaste containers. Dat antwoordde VWS-minister Klink eerder deze week op vragen van CDA Tweede-Kamerlid Vietsch. Eind mei hebben vier ziekenhuizen een totaalpakket in huis.

Chauffeur opent containerVietsch stelde haar vraag omdat ze van mening was dat slachtoffers van gegaste containers uitsluitend in het Duitse Hannover kunnen worden behandeld. Dat is onjuist, zo schrijft Klink. “In het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem is een behandelcentrum waar dit type slachtoffers kan worden behandeld: ECEM (Expertise Centre Environmental Medicine). ECEM is een onafhankelijk, zelfstandig expertise centrum op het gebied van de gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen. ECEM streeft ernaar de gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen op mensen zoveel mogelijk zichtbaar te maken en te beperken. Enerzijds door adviezen over het gebruik van gevaarlijke stoffen te geven. Anderzijds door mensen, met klachten en verschijnselen veroorzaakt door gevaarlijke stoffen, te onderzoeken en zo mogelijk het juiste behandeltraject te adviseren.
Overigens is het niet zo dat meerdere slachtoffers naar Hannover zijn vervoerd. Het gaat hier slechts om één persoon die uiteindelijk via Duitsland weer bij ECEM in Arnhem terecht is gekomen.
Ten aanzien van de behandeling van slachtoffers van gevaarlijke stoffen (CBRN: chemical, biological, radiological, and nuclear) kan tot slot gezegd worden dat ook andere ziekenhuizen zich hiervoor inzetten. Het Erasmus Medisch Centrum, Academisch Medisch Centrum en het St. Elisabeth ziekenhuis Tilburg hebben een totaalpakket CBRN opgesteld. Dit totaalpakket houdt het volgende in:
een landelijke richtlijn CBRN, een OTO traject CBRN (opleiden, trainen en oefenen) en een oefenmethodiek CBRN. Het totaalpakket zal eind mei beschikbaar zijn voor alle ziekenhuizen in Nederland.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer