Raben neemt Fenthols over • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Raben neemt Fenthols over

Logistiek dienstverlener Raben Group neemt per 1 juni a.s. de Duitse logistiek dienstverlener Fenthol & Sandtmann (Fenthols) over. Fenthols is een van de oudste Duitse logistieke bedrijven; Raben was al sinds 2011 voor 50 procent eigenaar.

In november 2019 tekende Raben Group een koopovereenkomst met de familie Ehrig voor de overname van de resterende 50 procent van hun aandelen, inclusief de dochterondernemingen FKL Kontraktlogistik en Kraftverkehr P&M Ehrig. De mededinginsautoriteiten hebben de overname inmiddels goedgekeurd. Volgens de overeenkomst zal Raben alle vestigingen van Fenthols in Hamburg, Leipzig, Dresden en Erlensee bij Frankfurt am Main en 460 medewerkers overnemen. Met de integratie van Fenthols zullen twee succesvolle logistieke dienstverleners fuseren en hun centrale activiteiten in Duitsland – in het hart van Europa – concentreren. Met de Duitse Fenthols vestigingen neemt Raben eersteklas logistieke locaties over. Deze fusie biedt Fenthols ook een nieuw perspectief. “Door de Europese standaard kunnen we profiteren van de internationale knowhow van Raben Group en zo de kwaliteit van onze dienstverlening verder verhogen”, zegt Jens Hirschberg, vestigingsmanager van de vestiging in Hamburg. Beide bedrijven hebben de afgelopen jaren al zeer succesvol samengewerkt.

Fenthol & Sandtmann GmbH, opgericht in 1827 in Leipzig, is een van de oudste expediteurs in Duitsland. Het door de eigenaar geleide bedrijf biedt diensten aan op het gebied van weg-, zee- en luchtvervoer alsmede contractlogistiek en behaalde in 2019 een omzet van 125 miljoen euro. Door de volledige integratie in Raben Group kunnen klanten nu profiteren van een veel krachtiger en groter netwerk met 39 vestigingen in heel Duitsland. Meer dan 10.000 medewerkers werken voor Raben in heel Europa. Daarnaast beschikt de groep over 8.500 transporteenheden en een magazijncapaciteit van ongeveer 1.150.000 vierkante meter.

Raben Group breidt haar dienstenpakket uit door de overeenkomst met Fenthols. Naast het verkrijgen van strategisch uitstekende locaties, zoals in de buurt van de luchthaven van Frankfurt, zal Raben Group een magazijn voor gevaarlijke stoffen in Erlensee, Hessen, en een vestiging op de luchthaven Leipzig Cargo naast de A14 aan haar netwerk toevoegen, waar de dochteronderneming, Fenthols Kontraktlogistik GmbH, de magazijn- en distributielogistiek voor tal van bedrijven organiseert. Met de overname van het hoofdkantoor van Fenthols direct in de haven van Hamburg breidt Raben Group haar portfolio in de zeevracht uit en versterkt daarmee de knowhow op het gebied van intermodaal transport. De zee- en luchtvrachtactiviteiten worden gebundeld in een aparte onderneming, Raben Sea & Air GmbH. Met deze stap legt Raben Group duidelijk een nieuwe focus op de ontwikkeling van deze activiteiten, onafhankelijk van het bestaande Europese netwerk.

De klanten van Fenthols hebben nu toegang tot het klantenplatform ‘MyRaben’ en profiteren van een uniform transportmanagementsysteem. “Dit is een belangrijke verbetering omdat het de transparantie van de processen vergroot. Het hele logistieke proces wordt homogener”, legt Hirschberg uit. Via de zendingtrackingtool ETA (Estimated Time of Arrival) krijgen klanten volledige informatie over de status van hun zendingen. Raben heeft ook een nieuwe Picture Confirmming Delivery (PCD) oplossing – een dienst die een contactloze bevestiging van de levering mogelijk maakt, zonder dat de ontvanger er iets mee te maken heeft.

Voor de implementatie van de IT-infrastructuur en alle andere processen was in de afgelopen maanden, sinds de ondertekening van de koopovereenkomst, een nauwe samenwerking tussen alle afdelingen nodig. De vier Fenthols vestigingen in Duitsland werden ondersteund door Raben Group teams vanuit verschillende Europese locaties. De Corona-crisis bemoeilijkte ook het fusieproces voor de twee familiebedrijven. “Dankzij de ondersteuning en een nauwkeurig tijdschema zullen alle noodzakelijke processen echter op 1 juni zijn afgerond”, aldus Hirschberg. De partners zullen dan een sterk team vormen.

Raben heeft de afgelopen jaren dynamisch geïnvesteerd in de Duitse markt en heeft haar langetermijnstrategie om een eigen onafhankelijk stukgoednetwerk op te bouwen consequent doorgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer