Ga naar hoofdinhoud

Tevva fuseert met ElectraMeccanica

Er is een trans-Atlantische fusie aangekondigd tussen de Britse fabrikant van elektrische trucks Tevva en de Amerikaanse ontwerper en assembleur van elektrische voertuigen ElectraMeccanica. De strategische onderbouwing van de deal zal Tevva in staat stellen om haar productiecapaciteit op te schalen en tegelijkertijd haar zinnen te zetten op de lucratieve Amerikaanse markt.

In de gezamenlijke verklaring van de twee bedrijven wordt benadrukt dat de nieuwe gefuseerde onderneming zich in eerste instantie zal richten op de Britse markt, gevolgd door penetratie van de Europese en Amerikaanse markten. Het uiteindelijke doel is om een dominante positie te verwerven als marktleide” op het gebied van zero-emissie bedrijfsvoertuigen.

Ter ondersteuning van deze ambitieuze onderneming zal Tevva’s 110.000 m² grote EV-fabriek in Tilbury samenwerken met de 235.000 m² grote fabriek van ElectraMeccanica in Mesa, Arizona. Beide partijen zeggen dat dit hen in staat zal stellen om de productie efficiënt op te schalen om aan de vraag van de Britse, Europese en Amerikaanse markt te voldoen.

De fusie, die in het vierde kwartaal van 2023 afgerond moet zijn, zal Tevva in staat stellen sneller de Amerikaanse markt te betreden en tegen het einde van 2024 ongeveer 5 miljoen US dollars aan jaarlijkse kostenbesparingen te realiseren. Als onderdeel van de samenwerking krijgt Tevva toegang tot een kredietfaciliteit van 6 miljoen dollar van ElectraMeccanica, waardoor de snelle levering van Tevva’s elektrische bedrijfsvoertuigen aan wagenparkklanten mogelijk wordt.

De gefuseerde entiteit, die zal opereren onder de naam Tevva Inc, zal naar verwachting haar hoofdkantoor vestigen in Delaware en handel drijven op de Nasdaq-beurs. Na afronding van de transactie zullen de aandeelhouders van ElectraMeccanica een belang van 23,5 procent hebben, terwijl de aandeelhouders van Tevva een meerderheidsbelang van 76,5 procent zullen verwerven. De gefuseerde entiteit zal naar verwachting beschikken over een kassaldo tussen 70 miljoen en 80 miljoen US dollars, gecompenseerd door een schuld van ongeveer 26 miljoen dollar.

David Roberts, de huidige directeur van Tevva, die klaar is om de rol van uitvoerend voorzitter van het gefuseerde bedrijf op zich te nemen, zei: “We zijn verheugd om te fuseren met ElectraMeccanica en de groei van het gecombineerde bedrijf te versnellen. Gedurende het hele proces zijn we onder de indruk geweest van het managementteam van ElectraMeccanica en we zijn ervan overtuigd dat de aanvullende activa, vaardigheden en kapitaal van ElectraMeccanica onze voordelen in deze grote en snelgroeiende markt verder zullen versterken.”

Susan Docherty, CEO van ElectraMeccanica en de verwachte CEO van de gefuseerde entiteit, voegde hieraan toe: “De complementaire activiteiten van de twee bedrijven en onze vergelijkbare waarden en missie geven mij het volste vertrouwen dat we gezamenlijk aanzienlijke aandeelhouderswaarde kunnen creëren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer