Het Bricklog-Café op het onlangs gehouden evenement Transport Compleet was het letterlijke podium voor TTM.nl Live, een mooi tafelgesprek a la TTM.nl Talk, maar dan live op de beursvloer. Het thema was ‘Mens & Innovatie’, en dat toegespitst natuurlijk op transport en logistiek. Dat leverde fraaie gesprekken op, ook nog tijdens het opvolgende CEO Diner. [INHOUD | INDEX TTMnl2021_4_50]
Het thema was dus ‘Mens & Innovatie’ en TTM.nl hoofdredacteur ging hierover in gesprek met Jurgen Mook, CEO van Nedcargo, Sebastian Piest, onderzoeker AI in logistiek bij Universiteit van Twente en Hubert Benneker, oprichter van Bricklog en Powerblocks.

Inmiddels weet iedereen welke voorname plek de smartphone in ons dagelijks leven heeft. Hubert Benneker: “Ik stond laatst bij de Kruidvat achter een meisje dat met haar smartwatch de klantenkaart scande en daarna betaalde. Dan werk ik in de IT en zie dat met verbazing aan. Het gaat zó snel.” Dat beaamt Jurgen Mook, die de smartwatch niet meer draagt. “Die hield me iets te veel bezig. Maar deze tijd staat natuurlijk volledig in het teken van connectiviteit, dat drijft innovatie.” In het transport zie je dat de ontwikkeling in het afgelopen decennium is gegaan van automatisering naar data. Mook: “Kijk alleen maar eens naar de praktijk in een warehouse. Daar wordt een medewerker echt datagestuurd door het magazijn geleid. Het beïnvloedt zijn handelen ten zeerste.”
Cognitie
Artificial Intelligence klinkt heel erg vooruitstrevend, maar er zit al veel meer AI in ons dagelijks leven dan we beseffen. “AI is kunstmatige intelligentie. We kennen het al zo’n 70 tot 80 jaar. We proberen de menselijke cognitie te geven aan machines, om ze zelf te laten leren. Tegenwoordig zien we cloud computing, machine learning, deep learning, robotica. Er is al veel AI in de logistiek, al noemen we het vaak niet zo. In planoptimalisatie, procesautomatisering zien we dat al.” Benneker: “De moderne assistentiesystemen in de vrachtwagen horen daar ook bij. Die grijpen in op basis van eigen intelligentie en beïnvloeden de handeling van de chauffeur. Het zit al overal, al zien we het lang niet meer. Maar dat is niet erg. Het merendeel van de techniek begrijpen we niet.”
Keuzes
“Precies”, haakt Mook in. “Je hoeft als ondernemer moderne technologie niet te begrijpen, je moet er wel mee bezig zijn en beseffen dat je het in de toekomst nodig hebt. Als je die boot mist heb je een bedrijfskundig probleem. AI, algoritmes, data, het moet onderdeel gaan uitmaken van je bedrijfsprocessen. Over 10, 15 jaar moet dat embedded zijn in je hele bedrijf, dus daar kan je nu al op sturen. Ja, ook als het gaat om investeringen. Bijna de helft van onze investeringen gaat naar ICT. Dat zijn wel lastige keuzes om te maken. Hoe beslis je nu zodat je straks personeelstekorten kan bestrijden of een extra dienst kan aanbieden? Dat is echt een andere manier van bedrijfsvoering. Ook al omdat je met moderne technologie experts, vaak jonge mensen moet binnenhalen die soms echt een andere visie hebben dan het management.”

Synergie
Acceptatie van die veranderingen in een bedrijf is belangrijk, zegt Benneker. “Blijven veranderen is belangrijk.” Best lastig, want tegen verandering, zeker door technologie, is weerstand. Er zijn veel chauffeurs die denken dat met autonome trucks hun werk voorbij is. “De toepassing van technologie was vroeger ook zo”, zegt Sebastian Piest. “Tegenwoordig wordt veel meer gekeken naar hoe synergie kan ontstaan tussen logistiek vakmanschap en algoritmes en slimme techniek. Technologie kan de mens versterken. Een tegenhanger, of de vervanger van Artificial Intelligence heet Intelligence Amplification. Daarbij gaan we uit van het principe ‘human in the loop’ en houden we het pleidooi hoe we vanuit een mensgerichte benadering de competenties/kracht van computers laten samensmelten. Op die manier kan 1 + 1 meer zijn dan 2.”
Canvas
Piest gaf later tijdens het uitstekende CEO Diner nog eens een schematische uitleg van die benadering en bood de transportmanagers een AI design canvas workshop aan, om zo optimaal mogelijk AI in het bedrijf te laten werken. Tussen de gangen van het CEO Diner waren diverse sprekers. Een van hen was Daan Emons van het gelijknamige transportbedrijf. Hij vond dat samenwerking tussen transportbedrijven als het gaat om data nog op een laag pitje stond, en dat vooral de bereidwilligheid ertoe nog wel beter kan. Emons vertelde ook een ‘Digital Powerhouse’ te hebben opgezet, met studenten die meekijken met planners. “Wat zijn je doelen als het gaat om digitaliseren? Zet piketpaaltjes uit, evalueer, vink af. En let op het budget natuurlijk. En wees, om die kosten in de hand te houden, niet bang om samen te werken met collega’s.”

Emons is er ook voorstander van om chauffeurs veel digitale tools te geven, zodat ze meer zelf kunnen beslissen. “Geef ze meer vrijheid om beslissingen te nemen. Met de juiste tools kan dat. Ik voorzie dat de chauffeur de nieuwe directeur van het transportbedrijf wordt.” Dat zijn uitspraken waar je wat mee kunt. Of waar je althans even rustig op kunt kauwen, ook tijdens een CEO Diner.
TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: BRICKLOG, SEIJBEL PHOTOGRAPHY
#intelligentie
#data
#tools