Ga naar hoofdinhoud

Transport en logistiek boekt sterke omzet- en winstgroei

De logistieke branche heeft met geopolitieke onrust, sterk gestegen prijzen en een zeer krappe capaciteit een bijzonder 2022 achter de rug. Dankzij de sterke vraag in combinatie met krapte op de markt hebben veel ondernemers hun hogere kosten goed kunnen doorberekenen. Dit heeft geresulteerd in een sterke ontwikkeling van zowel de omzet als de winst in 2022. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2023, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’.

In de logistieke branche is de omzetontwikkeling in 2022 met 21,5 procent op jaarbasis aangetrokken, na een groei van bijna 12 procent in het voorgaande jaar. De omzetontwikkeling over 2022 is de sterkste ooit in het onderzoek van SRA-BiZ en ook beter dan het mkb-gemiddelde van ruim 13 procent. Hierbij moeten we wel rekening houden met de impuls van de gestegen prijzen.

Ook recordgroei winst en brutomarge

Ook de winst en de brutomarge voor de logistieke branche zijn in het onderzoek van SRA-BiZ niet eerder zo sterk gestegen als in 2022. De winstgroei kwam uit op 33,5 procent, tegenover 17,1 procent in 2021. Het mkb bleef steken op gemiddeld 1,5 procent winstgroei. De brutomarge groeide in de logistieke branche met 22 procent, terwijl dat een jaar eerder nog ruim 7 procent was. Het mkb-gemiddelde lag met 10 procent flink lager.

Binnen de branche waren de verschillen wel groot. Per saldo zag ruim 55 procent van de ondernemers de winst stabiliseren of toenemen. Bij bijna 36 procent van de transporteurs steeg de winst met 50 procent of meer, maar bijna 22 procent zag de winst juist met 50 procent of meer afnemen.

Vervoer over water presteert sterk

De omzet is in 2022 vooral gegroeid in de binnenvaart (vracht-, tank- en sleepvaart), die het in 2021 nog moeilijk had. Ook het vervoer over de weg behaalde een omzetstijging, maar minder sterk dan het vervoer over water. Hetzelfde geldt voor de winstontwikkeling. Die is in bijna alle deelbranches (met uitzondering van het personenvervoer over de weg) positief, maar veruit het sterkst voor het vervoer over water.

Fors hogere kosten

De bedrijfskosten zijn in de branche als geheel in 2022 per saldo met ruim 19 procent gestegen, versus een stijging van bijna 7 procent een jaar eerder en een stijging van bijna 14 procent voor het mkb als geheel in 2022. De personeelskosten (een belangrijke kostenpost in de logistieke branche) stegen met ruim 18 procent, ten opzichte van bijna 3 procent een jaar eerder. Het mkb-cijfer bedroeg iets meer dan 10 procent. De loonkosten zijn 13,6 procent hoger uitgekomen, tegenover een stijging van bijna 3 procent een jaar eerder.

Lichte verbetering financiële positie

De financiële positie van bedrijven in de logistieke branche is verder verbeterd. Uit de analyse van SRA-BiZ blijkt dat het percentage ondernemingen dat aan de financiële verplichtingen kan voldoen (een PD-rating <1 procent), is uitgekomen op ruim 88, tegenover bijna 85 een jaar eerder. Hiermee doet de branche het nu ruim beter dan het mkb-gemiddelde, dat verslechterde tot bijna 78 procent.

Het SRA-Rapport ‘Branches in Zicht 2023, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’ bevat de belangrijkste financiële kengetallen van het Nederlandse mkb. Het is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse over 2022 van meer dan 7000 gevalideerde jaarrekeningen uit de SRA-Benchmarkdatabase, genaamd Branche in Zicht (BiZ), met in totaal 400.000 jaarrekeningen. De cijfers zijn rechtstreeks afkomstig van de jaarrekeningen van SRA-accountantskantoren, die samen 55 procent van het mkb bedienen. De betrouwbaarheid is gegarandeerd, omdat de data volledig automatisch en anoniem worden verzameld vanuit de software. De massa, validiteit en actualiteit van deze data zijn uniek.

Eén reactie op “Transport en logistiek boekt sterke omzet- en winstgroei

  • LG

    Heerlijk zo’n rapport dat een half jaar achter loopt,.. de cijfers van januari tot eind juni, zijn heel verontrustend, grotendeels is de handel in de wereld terug gelopen met 30-35%, producties zijn met 20-30% gedaald, zie ook de laatste cijfers van China o.a. zo’n grote terug loop is er nog niet geweest,… Kosten stijgen maar door,.. prijzen producten lopen weer verder op,…afname vermindert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer