600 miljoen euro steun voor sierteelt • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

600 miljoen euro steun voor sierteelt

Ondernemers betrokken bij de productie, de handel en het transport van sierteelt zijn blij met het steunfonds voor de sector dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aangekondigd. In totaal trekt het kabinet 600 miljoen euro uit om de gehele bedrijfstak financieel te ondersteunen. Over de hele linie kampt de sierteelt sinds de uitbraak van COVID-19 met enorme omzetverliezen. Dat gaat vaak om vele tientallen procenten van de jaaromzet, die voor een belangrijk deel in het voorjaar wordt gerealiseerd.

De 600 miljoen euro wordt onder meer gebruikt om bedrijven die onderdeel zijn van de sierteeltsector financieel te compenseren. Daarbij is 30 procent van het verlies voor rekening van de bedrijven, de resterende 70 procent wordt met het noodfonds aangevuld.

De overheidssteun is zeer welkom voor veel handelaren en transportondernemers in de sierteeltsector. Sinds de uitbraak van het coronavirus ligt de export van sierteelt vrijwel geheel stil. Omdat ook de binnenlandse vraag naar bloemen en planten enorm is afgenomen verkeren veel ondernemers in zwaar weer. Sommigen melden zelfs een omzetdaling van 90 procent. “We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten”, vertelde minister Schouten in een toelichting op haar besluit tot steun. “Met deze regeling stellen we veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen.”

Andere vormen van overheidssteun waren voor de sierteeltsector niet toereikend. Voor veel ondernemers is de financiële druk enorm toegenomen omdat het voorjaar de drukste periode van het jaar is. Die omzet lopen zij nu mis. Brancheverenigingen VERN, Evofenedex en Transport en Logistiek Nederland zijn dan ook verheugd dat de overheid de sierteeltsector met inbegrip van transporteurs en handelaren nu wél tegemoet komt.

Op uitnodiging van ondernemersvereniging Evofenedex bezocht commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, donderdag Dutch Flower Group in De Kwakel, het grootste handelsbedrijf in bloemen en planten ter wereld. De sierteeltsector is hard geraakt door de coronacrisis. Met het bezoek wil de commissaris namens de provincie Noord-Holland deze internationaal vermaarde sector en alle ondernemers een hart onder de riem steken.

“De sierteelt is met recht een van de parels van de Nederlandse economie. En juist nu hebben deze ondernemers het ongelooflijk zwaar. De export is nagenoeg drooggevallen, commerciële, logistieke en andere medewerkers zitten thuis. Ik hoor graag ook van de ondernemers zelf waar ze nu in deze crisis tegenaan lopen. In het samenwerkingsverband Greenport Aalsmeer werkt de provincie mee met de sector om oplossingen te zoeken. Dit soort bezoeken helpen daar enorm bij”, aldus Van Dijk.

De commissaris werd bij zijn bezoek begeleid door de algemeen directeur van Evofenedex, Machiel van der Kuijl en de CEO van Dutch Flower Group, Marco van Zijverden. Zij zijn vereerd met het bezoek.

Van Zijverden: “De sierteelt en in het bijzonder de kwekers en handelsbedrijven kunnen in deze periode alle steun gebruiken. Het bezoek en de aandacht van de commissaris van de Koning geeft aan dat wij als sector zichtbaar zijn en we zijn verheugd met de inmiddels toegezegde steun uit het noodfonds vanuit de overheid om deze crisis door te komen.”

“We stellen het zeer op prijs dat de commissaris met dit bezoek alle Noord-Hollandse leden van Evofenedex in de sierteelt een hart onder riem steken wil. Samen met de commissaris willen we dit bezoek ook gebruiken om nu actie te nemen en daarbij vooruit te kijken. Als straks de coronacrisis voorbij is, hebben we alle hulp nodig om onze export en de bijbehorende logistiek voor onze leden weer draaiende te krijgen”, aldus Van der Kuijl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer