ACM geeft groen licht voor logistiek dienstverlener Floriway • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ACM geeft groen licht voor logistiek dienstverlener Floriway

Na uitgebreid onderzoek naar de marksituatie en de positie van Royal Flora Holland (RFH) in de sierteeltsector, heeft de Autoriteit Consument en Markten (ACM) haar goedkeuring gegeven aan de samenwerking tussen Royal FloraHolland (RFH) en de vervoersbedrijven De Winter, Van Zaal en Wematrans. De bedrijven hebben hierdoor groen licht voor de oprichting van logistiek dienstverlener Floriway. De ACM heeft geconstateerd dat er voldoende vrijheid van keuze is voor de handel en logistieke dienstverlening in de sierteeltsector en dat de oprichting van Floriway geen grote gevolgen heeft voor de concurrentie.

Floriway wordt een zelfstandig transportbedrijf dat logistieke diensten levert voor sierteeltproducten. Floriway gaat zich onderscheiden door gemak en service te bieden en wordt op termijn onder andere gekoppeld aan de digitale marktplaats Floriday. Met een druk op de knop kan straks, indien gewenst, eenvoudig en snel de logistieke afwikkeling en het transport worden geregeld. Dit wordt een volledig geïntegreerd proces. De bloemen en planten worden dan opgehaald en afgeleverd op de plek en in het tijdvak dat klanten wensen. Via track en trace kunnen klanten de bestelling volgen.

Kwekers, kopers en retailers hebben de vrije keuze om gebruik te maken van de transportdiensten van Floriway. Van enige verplichting is geen sprake, ook niet bij levering op een RFH-locatie of afvoer vanaf een RFH-locatie.

Met Floriway kan RFH een groter deel van de logistieke sierteeltketen optimaliseren. Door de vervoersstromen voor directe en voor klok stromen te bundelen, kunnen we het vervoer en logistieke activiteiten vanaf de tuin slimmer regelen waardoor tijd en kilometers worden bespaard. Dit draagt bij aan de verduurzaming van de sector.

Steven van Schilfgaarde, CEO RFH, is verheugd dat Floriway nu officieel van start kan gaan: “RFH wil als B2B (Business to Business) dienstverlener onze kwekers en hun kopers ondersteunen in hun bedrijfsvoering en hen verder helpen. Als coöperatie hebben wij de taak om optimale prijsvorming tegen minimale kosten voor onze kwekers te realiseren. Wanneer je als coöperatie het transport   samen met een aantal transporteurs organiseert, ben je in staat dit slimmer uit te voeren en kun je de dienstverlening verbeteren.”

Toekomstig algemeen directeur van Floriway, Toon Vos: “Floriway is er voor kwekers, kopers en retailers. Vanuit onze achtergrond staan we als vervoerders dicht bij de markt. Floriway staat voor persoonlijk en dichtbij; we zijn een echte sierteeltspecialist en hebben gezamenlijk veel kennis van de markt en ervaring in de sector. Ik ben dan ook heel blij dat de voormalige directeuren van de vervoersbedrijven met mij het management van Floriway gaan vormen. Het is belangrijk voor kwekers en kopers te weten dat de betrokken vervoerders hun eigen klanten blijven bedienen en de bestaande afspraken met vervoerders gelijk blijven. Ook in de toekomst kunnen klanten gebruik maken van de vervoerder die hun voorkeur heeft. We willen op eigen kracht klanten voor ons winnen. Door ons gezamenlijke grote wagenpark kunnen we snel en flexibel inspelen op de wensen van onze klant.”

De komende tijd verandert er niets voor de klanten van de verschillende transportbedrijven. Vanaf heden start Floriway met de integratie van de verschillende bedrijven. Op termijn zullen de bedrijven onder de nieuwe naam Floriway gaan opereren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer