Ga naar hoofdinhoud

‘Alle hefbruggen keuren meest veilige optie’

Het maandag door de Arbeidsinspectie uitgebrachte rapport ‘Garages in beeld’ geeft inzicht in de veiligheid van personeel in garages en werkplaatsen. De arbeidsinspectie heeft met steekproeven controles uitgevoerd bij 1060 werkplaatsen en garages in Nederland. Uit deze controles is gebleken dat van de geconstateerde overtredingen er zo’n 38% samenhingen met hefbruggen.

hefbrugRAI Vereniging afdeling Autovak heeft in 2007 het RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen geïntroduceerd. Aan dit keurmerk nemen op dit moment 33 bedrijven deel die volgens de Europese norm EN NEN 1493 keuren. Dit keurmerk is ontstaan om de kwaliteit en veiligheid van hefsystemen in Nederland te verhogen.

Het jaarlijks (laten) controleren en onderhouden van hefbruggen is volgens de Arbo-wet verplicht en dient ook opgenomen te worden in de RIE (Risico Inventarisatie en Evaluatie) van het betrokken bedrijf. Hefbruggen worden vaak zwaar belast en intensief gebruikt en zijn daardoor onderhevig aan slijtage. Een defect kan leiden tot een zeer onveilige werksituatie.

De verplichting van onderhouden en keuren geldt voor alle hefsystemen binnen een bedrijf. Buiten de verplichte keuring vanuit de Arbodienst, eist de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dat een bedrijf dat autokeuringen uitvoert, deze keuring verricht op een hefbrug die is gekeurd door één van de door de RDW erkende keurmerken. RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen is daar één van. Minimaal één keer per jaar dient een hefbrug te worden gekeurd.  “Op die manier ben je zeker van veilige hefbruggen en stel je het personeel niet bloot aan gevaarlijke situaties” aldus Eric Rommerts, secretaris van afdeling Autovak van RAI Vereniging.

RAI Vereniging is op dit moment  in gesprek met andere brancheorganisaties om het onderhouden en keuren van hefsystemen op te nemen in de branche arbo catalogi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer