CNV Vakmensen is een rechtszaak gestart tegen transportbedrijf Mutsters uit Zundert. Het bedrijf houdt al ruim twee jaar een ‘solidariteitskorting’ in op het salaris van de ongeveer veertig chauffeurs. “De mensen hebben via die solidariteitskorting inmiddels al drie- tot vierduizend euro ingeleverd. Dit moet zo snel mogelijk stoppen”, vindt CNV-bestuurder Birgitte Staal. “Het bedrijf duikt hiermee onder de cao door, dit kan gewoon niet.”
Mutsters heft de solidariteitskorting sinds februari 2013. Eerst ging het om 7,5 procent van het bruto-maandsalaris, sinds 31 maart 2015 is het 5,5 procent. “Dat is een flinke smak geld. En wat zien de werknemers daarvoor terug?”, vraagt Staal zich hardop af.
Volgens het bedrijf gaat het om een collectieve afspraak, die nodig is om het bedrijf overeind te houden. “Maar dat is een onzinverhaal”, vindt Staal. “De transportsector heeft het moeilijk, dat is waar. Maar een van de oorzaken is juist dat bedrijven elkaar beconcurreren op arbeidsvoorwaarden. Door een collectieve solidariteitskorting te heffen, doet Mutsters hier zelf aan mee. Ten koste van bedrijven die wèl netjes de cao naleven. Mutsters ontduikt willens en wetens de cao en dat accepteren we niet.”
Volgens Staal ligt de kwestie in het bedrijf zeer gevoelig. “De mensen willen natuurlijk graag aan het werk blijven. Ik begrijp ook wel dat ze daar wat voor over hebben. Maar zo’n zogenaamde solidariteitskorting is niet de manier. Er zijn – ook binnen de cao – best mogelijkheden om het bedrijf te helpen. Maar dat moet dan op individuele basis, bijvoorbeeld via een vrijwillige bijdrage. Of door de ritten anders te plannen. Je kunt niet zomaar een collectieve korting opleggen, dat is in strijd met de cao. Bovendien: als het bedrijf uiteindelijk toch failliet gaat, zijn de werknemers alsnog het haasje. Zij krijgen dan een lagere WW-uitkering, want de uitkering is gebaseerd op het laatstverdiende, lagere loon.”
Er loopt inmiddels een rechtszaak tegen Mutsters BV en Mutsters Trucking. Staal: “We eisen voor de leden die zich gemeld hebben, dat zij al het geld terugkrijgen dat ze de afgelopen jaren hebben ingeleverd. Als het bedrijf daardoor failliet gaat, is dat niet onze schuld. Er zijn genoeg mogelijkheden om hier uit te komen en op een nette manier heldere afspraken te maken, die wèl binnen de cao vallen.”
Intussen heeft Mutsters twee nieuwe bv’s opgericht. “Wij hebben Mutsters gevraagd om een bevestiging dat deze bv’s zich wèl aan de cao houden. Maar daar hebben we geen enkele inhoudelijke reactie op gekregen”, zegt Staal. “Dat betekent dat we deze bv’s ook moeten gaan dagvaarden. Dat willen we graag voorkomen. We hebben Mutsters meerdere keren uitgenodigd om samen te kijken wat er mogelijk is. Die uitnodiging staat nog steeds. Als het bedrijf daar niet op ingaat, is een rechtszaak onvermijdelijk.”