Ga naar hoofdinhoud

Crisis zorgt voor daling CO2-uitstoot

De uitstoot van broeikasgas is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2009 voor het vijfde achtereenvolgende jaar afgenomen. Transportbedrijven verstookten volgens het CBS vorig jaar 7 procent minder dieselolie.
uitlaatEind vorig jaar lag de uitstoot bijna 3 procent onder die van 2008 en 6 procent onder die van 1990, het basisjaar voor het Kyotoprotocol waarin is vastgelegd met hoeveel landen hun uitstoot moeten reduceren. Het CBS maakte de cijfers woensdag bekend. Daaruit blijkt dat er in 2009 een uitstoot was van 201 miljard zogenoemde CO2-equivalenten.
Dat is een rekeneenheid waarmee het broeikaseffect van de uitstoot wordt weergegeven. Nederland heeft afgesproken dat het in de periode 2008-2012 de uitstoot met 6 procent zal verlagen vergeleken met die in 1990.
Volgens het CBS is de economische crisis de voornaamste oorzaak van de daling van de uitstoot. Er werd namelijk vooral minder koolstofdioxide de lucht in geslingerd en dat was voornamelijk te danken aan minder gebruik van fossiele brandstoffen.
Bij de andere broeikasgassen bleef de uitstoot nagenoeg gelijk. Van de verminderde uitstoot was twee derde ”te danken” aan de industrie en raffinaderijen en een kwart aan het wegverkeer.
Transportbedrijven verstookten volgens het CBS vorig jaar 7 procent minder dieselolie. De uitstoot van koolstofdioxide door het verkeer nam met 4 procent af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer