Ga naar hoofdinhoud

Dachser en Flextronics presteren financieel het beste

Dachser Nederland en Flextronics staan samen bovenaan de Top 50 van transport- en logistieke bedrijven in Nederland die het best financieel presteren. Daarmee laten de bedrijven heel veel grote namen achter zich. Het overzicht werd samengesteld door Aeternus Corporate Finance.

De top 50 heeft dit jaar een gedeelde winnaar. Zowel Dachser Nederland als Flextronics Logistics zijn uitgekomen op 40 punten en zijn daarom de lijstaanvoerder voor deze editie van de Aeternus Top 50. Dachser en Flextronics zijn hiermee de opvolger van DFDS. Deze partij heeft namelijk geen openbare jaarrekening gepubliceerd en is derhalve niet opgenomen in de lijst. Flextronics valt op door haar hoge brutowinst per Fte, terwijl Dachser juist opvalt door haar hoge EBITDA per Fte.

De top 50 lijst bevat 13 nieuwkomers. De hoogst binnenkomende nieuwkomer is LCW Groningen op nummer vijf, gevolgd door Claassen Logistics en Oegema Transport op respectievelijk nummer zes en nummer tien. Deze bedrijven waren in voorgaande jaren geen onderdeel van de top 100 van Logistiek Magazine en zijn daarom nog niet eerder op de Aeternus Top 50 verschenen. Daarnaast zijn ook Sluyter Logistics (12e), CTS Groep (15e), C.H. Robinson (17e) en Van den Bosch Transporten (20e) direct binnengekomen bij de beste 20 presterende transportbedrijven in de Top 50.

Enkele partijen die de vorige keer hoog scoorde in de Aeternus Top 50 vinden we dit jaar niet meer terug. HSF Logistics is overgenomen door DFDS. Arvato Benelux heeft geen jaarcijfers gepubliceerd over 2021 en KLG Europe is overgenomen door Sinotrans Limited. Deze vier partijen zien we dus niet meer terug in de Top 50 van dit jaar.

De grootste en sterkste stijgers ten opzichte van ons vorige rapport zijn JCL Logistics (+34 plekken gestegen), De Rijke Logistics (+30), Daily Logistics Group (+27), Nippon Express (+26) en Nedcargo (+24).

Het puntentotaal van de top 5 bedraagt gezamenlijk 267 punten. Dit is een stijging ten opzichte van onze vorige editie, waar de top 5 tezamen 220 punten had. Het verschil tussen de top 5 en de overige bedrijven is dus gekrompen.

De eerste plek moet dit jaar worden gedeeld tussen Dachser en Flextronics Logistics. Beide bedrijven zijn al enkele jaren actief in de top 10 en hebben dit jaar wederom een extra stap gemaakt. Dachser is van origine een Duits bedrijf en is wereldwijd actief is op het gebied van transport, warehousing en IT gerelateerde oplossingen. Dachser behaalde in 2021 wereldwijd een omzet van €7,1 miljard, verspreid over 376 locaties. Dachser blinkt uit in effectiviteit. Hierdoor staat Dachser bovenaan op drie van de vijf criteria. Dachser laat daarnaast zien dat haar groeiambities nog niet voorbij zijn. In januari 2023 heeft Dachser Müller Fresh Food Logistics overgenomen. Hiermee heeft Dachser toegang tot een extra 400 chauffeurs en 350 trucks.

Flextronics is van origine een productiebedrijf van consumenten[1]elektronica en huishoudelijke apparaten. Flextronics Logistics richt zich echter op warehousing en Europees wegtransport. Kijkende naar de financiële resultaten, valt vooral op dat Flextronics relatief veel brutowinst maakt (gem. €66,3 mln. brutowinst per jaar) met relatief weinig Fte. Daarnaast behaalt het bedrijf ook een indrukwekkende EBITDA-marge, getuige haar hoge classificering op deze criteria.

Base Logistics is dit jaar als derde geëindigd. Base is meegenomen aan de hand van hun sterke financiële performance. Base staat bekend om haar expeditie- en warehousing voor de hightech en medische industrie. Begin 2021 zijn ze overgenomen door de Staci Group uit Frankrijk. Base behaalt een hoge score op vrijwel alle criteria, behalve de groei in de indicator EBITDA / Brutowinst.

LCW Groningen is de verrassende nieuwkomer in de Top 50. LCW houdt zich bezig met transport, opslag en distributie. Ook bij LCW staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Vanuit een financieel perspectief valt met name de groei in EBITDA op. Deze stijging toont aan dat de organisatie steeds efficiënter is gaan werken. Ondanks dat de sector transport & logistiek bekend staat bekend om haar fragiele marges, weet LCW haar marges juist te vergroten. Hiermee stormt het Groningse bedrijf in de top 5 van best presterende transportbedrijven uit de Top 50.

VTS Transport & Logistics is het hoogst genoteerde bedrijf dat nog steeds volledig in Nederlandse handen is. VTS staat bekend als een familiebedrijf dat gespecialiseerd in temperatuur gecontroleerd farmaceutisch transport en warehousing, inclusief last-mile delivery. Het bedrijf investeert al enkele jaren in verduurzaming en is reeds begonnen met de elektrificatie van haar wagenpark. VTS presteert op vrijwel alle criteria zeer hoog en heeft daarmee terecht een plek verdiend bij de beste vijf presterende transportbedrijven van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer