DAF levert eerste LF Electric aan Nabuurs • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF levert eerste LF Electric aan Nabuurs

DAF Trucks is begonnen met de uitlevering van zijn zero emission LF Electric distributietrucks voor stedelijke toepassingen. De eerste DAF LF Electric is bestemd voor de Nederlandse logistieke dienstverlener Nabuurs, die de truck gaat inzetten voor bevoorrading van horecazaken van Bierbrouwerij AB InBev in Groningen.

DAF was naar eigen zeggen in 2018 de eerste Europese truckfabrikant die een volledig elektrische truck op de markt bracht: de CF Electric. Dit voertuig biedt een volledig elektrisch bereik van zo’n 200 kilometer. Door slim te plannen en (de batterijen) te laden, leggen deze EV-trucks bij klanten tot zo’n 500 volledig elektrische kilometers per dag af.

Daar waar de CF Electric zich richt op bijvoorbeeld regionale bevoorrading van supermarkten en het ophalen van huisvuil, is de LF Electric door zijn meer compacte afmetingen bij uitstek geschikt voor lichtere distributietaken. De LF Electric is leverbaar als een 19-tons bakwagen (wielbasis van 5,30 of 5,85 meter) voor een bruto laadvermogen van 11.700 kilo.

De LF Electric heeft een elektromotor van 260 kW (370 kW piekvermogen), die wordt gevoed door een duurzame kobalt- en magnesiumvrije lithium-ijzer-fosfaat-batterij (LFP) van 282 kWh (252 kWh effectief). Dat geeft de LF Electric een actieradius van tot wel 280 kilometer, ruim voldoende voor de dagelijkse inzet op de routes die in de stedelijke distributie gebruikelijk zijn.

Bijzonder aan de DAF LF Electric is het ‘Combined Charging System’. Hierdoor kan de batterij met slow charging (400V AC, 22 kW, 3 fasen) in 6,5 uur van 20 procent naar 80 procent worden opgeladen. Het volledig opladen (0 procent tot 100 procent) duurt tot 12 uur. Fast charging (650V DC, 150 kW) is ook mogelijk. In slechts 60 minuten wordt de batterij dan van 20 procent tot 80 procent opgeladen – of in 2 uur van helemaal leeg naar helemaal vol.

Nabuurs werd in 1962 opgericht en is gespecialiseerd in het bevoorraden van winkels, supermarkten en horeca. De onderneming uit Haps heeft 20 vestigingen door heel Nederland en biedt integrale logistieke oplossingen. De vloot van het familiebedrijf bestaat uit 350 vrachtwagens. Nabuurs heeft zo’n 1.000 medewerkers.

De ingebruikname van de LF Electric dient voor Nabuurs twee doelen, stelt Dolf Hubertus, fleetmanager bij de logistieke dienstverlener. “Het Groningse stadsbestuur maakt tempo met ‘zero emission stadslogistiek’. Met de DAF LF Electric zijn we klaar voor de ambities die de stad heeft. Tegelijk willen we als onderneming ervaring opdoen met elektrisch rijden: wat betekent dat voor de planning, bijvoorbeeld?”

Dat de LF Electric zowel snel als langzaam kan worden opgeladen, is voor Nabuurs een enorm pluspunt, geeft Hubertus aan. “We hoeven nu nog niet te investeren in prijzige DC-oplaadfaciliteiten. Het voertuig kan aan het einde van de dag aan een reguliere 22 kWh-oplader en is de volgende ochtend weer klaar voor gebruik.”

De eerste afgeleverde LF Electric zal worden ingezet voor het bevoorraden van de horeca in Groningen. Nabuurs doet dat in opdracht van Bierbrouwerij AB InBev, die met de LF Electric ook de CO2-uitstoot van zijn transportketen wil terugdringen. Ralf Kox, Logistiek Manager bij Bierbrouwerij AB InBev: “Onze ambitie is om in 2040 wereldwijd volledig ‘Net Zero’ te zijn. CO2-reductie in transport is een belangrijke pijler. Bud wordt met 100 procent hernieuwbare elektriciteit gebrouwen en vanaf nu in de stad Groningen ook volledig elektrisch naar de horeca gebracht.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer