Ga naar hoofdinhoud

DAF moet 13.000 euro terugbetalen aan Portugese transporteur

DAF Trucks is in Portugal veroordeeld tot het betalen van 13.000 euro aan transportbedrijf Transportes de Frutas de Portugal (Transfrugal). De uitspraak, die werd gedaan door een mededingingsrechter, kan van belang zijn bij de afhandeling van duizenden claims van transportbedrijven na verboden prijsafspraken van truckfabrikanten in de periode van 1997 tot 2011.

Rechter Joana Manuel Mateus Araújo oordeelde dat het transportbedrijf en haar juristen deskundig hadden aangetoond dat DAF (en ook andere truckfabrikanten) te hoge prijzen rekende. De meerprijs zou 15,4 procent bedragen, een percentage dat de rechter accepteerde. Hij gelastte DAF een bedrag van 12.904 euro aan Transfrugal te betalen.

De uitspraak bevestigt wat het Europese Hof van justitie al eerder vaststelde, dat de kartelafspraken tussen truckfabrikanten tot meerkosten hebben geleid voor transportbedrijven. DAF’s verweer dat de uitwisseling van prijzen met andere fabrikanten gaat om brutofabrieksprijzen en dat transportbedrijven uiteindelijk hele andere bedragen betalen voor hun vrachtwagens en daardoor geen schade hebben geleden, werd door de rechter aan de kant geveegd.

De uitspraak van de rechter kan belangrijk zijn in de talloze andere (veelal collectieve) claims die transportbedrijven hebben neergelegd bij de Europese truckfabrikanten. Als die net als deze claim allemaal zouden worden toegewezen, zouden fabrikanten miljoenen, zo niet miljarden euro’s moeten terugbetalen aan hun klanten. Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Amsterdam ook al dat transportbedrijven daadwerkelijk schade hebben geleden door de prijsafspraken. Overigens zijn niet alle claims even succesvol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer