Ga naar hoofdinhoud

DistriFresh onderweg met elektrische truck én trailer

DistriFresh, logistieke dochteronderneming van Vion, heeft haar eerste elektrische truck (E-truck) in gebruik genomen en zet daarmee de volgende stap in de verduurzaming van haar logistieke processen. De Volvo FH Electric wordt in combinatie met een elektrische koeltrailer (E-cooler) van Chereau ingezet op een van de reguliere winkeldistributieroutes in Nederland. Zo worden de supermarkten op deze route voortaan zes dagen per week 100 procent emissieloos bevoorraad.

Vion’s klimaatambitie is het reduceren van Greenhouse Gas (GHG) emissies naar het absolute minimum (dat noemen we net zero). De investering in het elektrificeren van de vloot draagt daaraan bij.

DistriFresh werkt als logistiek dienstverlener continu aan het verlagen van de CO2-footprint. Het wagenpark wordt vernieuwd met efficiëntere en CO2-neutrale vrachtwagens. DistriFresh heeft, sinds de introductie in 2019, al 20 reguliere koeltrailers vervangen voor E-coolers. Daar komt nu ook de eerste E-truck bij. Dit zorgt voor een 100 procent emissieloos transport. Met de inzet van deze elektrische combinatie loopt DistriFresh, in samenwerking met partner Trans-Imex, vooruit op ontwikkelingen ten aanzien van toekomstige uitstootvrije leveringen in steden.

De E-truck en E-trailer zijn volledig elektrisch aangedreven en bieden meerdere voordelen. Ze rijden emissieloos wat betekent dat ze geen CO2, roet en fijnstof uitstoten. Daarnaast hebben de E-truck en E-trailer een zeer laag geluidsniveau van minder dan 56 decibel. Om de veiligheid te waarborgen zijn er speciale geluidsbronnen op de E-truck ontwikkeld om fietsers en voetgangers te waarschuwen.

Verder heeft de inzet voor winkeldistributie een positief effect op de actieradius van maar liefst 350 kilometer door het lichtgewicht van consumentenverpakkingen. Dit resulteert in een soepele levering van verse en diepgevroren producten. De batterij van de E-truck van 540 kWh laadt in twee uur tijd op van 0  naar 100 procent. De E-cooler wordt tijdens het rijden automatisch opgeladen door teruggewonnen remenergie.

Bertie de Bresser, chauffeur van Trans Imex (links) en Koen Relou, manager transport van Distrifresh

De nieuwe E-truck is de volgende stap naar een duurzamer logistiek proces. Daarnaast worden dit najaar de volgende 15 tot 20 reguliere koeltrailers vervangen voor E-coolers.

DistriFresh, een dochteronderneming van Vion, is een logistiek dienstverlener gespecialiseerd in transport, handling en warehousing van koel- en diepgevroren producten voor retail en foodserviceklanten in Nederland en daarbuiten. DistriFresh streeft ernaar de hoogste normen te handhaven voor kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid in de toeleveringsketen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer