ECONrijden met Punch Telematix • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ECONrijden met Punch Telematix

Om chauffeurs zuiniger te laten rijden met behulp de CarCube boordcomputer is Punch Telematix een samenwerking aangegaan met Drivolution. Deze opleider maakt in de rijstijltraining ‘ECONrijden’ gebruik van de rijstijlassistent en FMS-rapportage op de CarCube. Na de training blijft de boordcomputer de chauffeur ondersteunen bij zijn rijstijl.

CarCube rijstijlassistentDrivOtion analyseert voor de start van een ECON-rijstijltraining het rijgedrag van de chauffeur aan de hand van de FMS-rapportage uit FleetWorks, de backofficesoftware van de CarCube. Vervolgens wordt de chauffeur gericht gecoacht om zuinig te rijden. Ook traint DrivOlution de verantwoordelijke medewerkers op kantoor in het interpreteren van de FMS-rapportage.
Na de opleiding, die voldoet aan de eisen voor de wettelijk verplichte nascholing, coacht DrivOlution de chauffeurs nog een maand lang. Daarnaast krijgt de chauffeur van de Rijstijlassistent op de CarCube steeds feedback op zijn rijgedrag, terwijl op kantoor de rijstijl via de FMS-rapportage kan worden gevolgd en waar nodig bijgestuurd.
De rijstijlassistent op de CarCube geeft de chauffeur tijdens het rijden inzicht in zijn rijprestaties. Op één scherm laat de boordcomputer zien hoe de chauffeur scoort qua verbruik, (te hard) optrekken, (te hard) remmen, toerental en stationair draaien. “Hoe dichter de score de 100% nadert, des te zuiniger de rijstijl”, zegt Chris Boogaard, Country Manager Nederland bij Punch Telematix.
Naast de grafische weergave waarschuwt de rijstijlassistent de chauffeur in gesproken tekst als zijn rijgedrag leidt tot een daling van de score. Wordt bijvoorbeeld te hard opgetrokken bij het wegrijden dan hoort de chauffeur: ‘u accelereert te snel’.
De gegevens over verbruik en rijstijl worden via de FMS/CANbus-interface op de CarCube doorgegeven aan FleetWorks, dat ze verwerkt tot een rijstijlrapportage.
De Ploeger Groep maakt sinds kort gebruik van de CarCube boordcomputer met rijstijlassistent. “Een eerste test bij onze chauffeurs wijst uit dat ze de ondersteuning van de rijstijlassistent als positief ervaren”, vertelt directeur Adwin Ploeger. “We merken dat het verbruik en daarmee ook de CO2-uitstoot daadwerkelijk afneemt.”
Het realtime monitoren van de rijstijl op de CarCube heeft ook een ander gunstig effect. Ploeger: “De chauffeurs gaan rustiger rijden, wat materiaalschade en ongelukken voorkomt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer