Ewals blijft Super Eco Combi testen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ewals blijft Super Eco Combi testen

Volkswagen Saksen en Ewals Cargo Care hebben opnieuw een succesvolle test van de Super Eco Combi annex Duo Trailer afgerond. De ambitie van het project is om de sterke focus van Volkswagen op duurzaamheid aan te vullen door de Duo Trailer te introduceren op de productielocatie voor elektrische voertuigen in Zwickau-Mosel, Duitsland. Het plan is nog onderhevig aan de definitieve goedkeuring door overheidsinstanties.

Ewals Cargo Care en Volkswagen delen eenzelfde missie om transport te transformeren naar een duurzamere, efficiëntere en toekomstbestendige sector. Daarom hebben beide bedrijven zich gecommitteerd aan de implementatie van de Super Eco Combi. Zoals bij elke innovatieve oplossing hoort ook hier dat er continu getest en geleerd wordt. Na een succesvolle simulatie op 23 maart was de Duo Trailer dan ook klaar om nogmaals aan de tand gevoeld te worden. De test vond plaats op 2 april in de productiefaciliteit van Volkswagen in Zwickau-Mosel, Duitsland, met als doel nieuwe inzichten te verzamelen die nuttig zijn voor een mogelijke definitieve implementatie.

De test toonde aan dat het grootste deel van de route die de Duo Trailer zou moeten afleggen, geschikt is voor zijn draaicirkel. Hoeken en kruispunten waarvan verwacht werd dat ze een uitdaging zouden vormen, bleken in de praktijk geen knelpunt te zijn. Op één plaats op het terrein zou echter een kleine aanpassing nodig kunnen zijn om een veilige marge rondom het pand te handhaven. Bovendien zou het aanbrengen van vloermarkeringen de bestuurder kunnen helpen om de bocht op de juiste manier te nemen.

Met zo’n ongebruikelijke voertuigcombinatie is de implementatie van strenge en uitgebreide veiligheidsnormen een belangrijk aandachtspunt. Een van de te overwinnen uitdagingen is de veiligheid van de werknemers op het fabrieksterrein, vooral tijdens drukke ploegenwisselingen en bij zebrapaden. Een extra aanhangwagen achter een normale vrachtwagen- en aanhangwagencombinatie is immers niet wat mensen normaliter zouden verwachten. Bovendien heeft de chauffeur bij een bepaalde hoek van de bocht beperkt zicht op de tweede oplegger. Volkswagen en Ewals staan open om samen naar oplossingen te zoeken.

Aangezien de resultaten van beide praktijktests bevredigend zijn, heeft Volkswagen er alle vertrouwen in dat het concept met succes op locatie kan worden toegepast. Uiteindelijk zullen de overheid en regelgevende instanties beslissen over wetgeving die het gebruik van het concept buiten het terrein van de autofabrikant kan toestaan. De volgende stap zal daarom zijn om met de juiste lokale en nationale belanghebbenden in contact te treden om het concept te promoten.

De Duo Trailer is een 32 meter lange voertuigcombinatie, bestaande uit een vrachtwagen en twee Mega Huckepack XLS trailers die met een sleepdolly aan elkaar zijn gekoppeld. Het wordt ook wel de Super Eco Combi genoemd, omdat het twee keer zoveel lading kan vervoeren als een normale combinatie, wat tastbare ecologische en economische voordelen met zich meebrengt. Met het concept wil Ewals inspelen op radicale veranderingen in de sector, van de vraag naar duurzamere oplossingen tot het bieden van flexibiliteit in tijden van chauffeurstekorten en hogere brandstofprijzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer