FloraHolland in joint venture met De Winter, Van Zaal en Wematrans • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

FloraHolland in joint venture met De Winter, Van Zaal en Wematrans

Royal FloraHolland bundelt de krachten met leidende vervoerders in de sierteeltsector De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans. De joint venture krijgt de naam Floriway. Met deze samenwerking wordt gebouwd aan de meest optimale logistieke keten voor de sierteelt. Zo wordt logistiek voor alle transacties, voor zowel klok als directe handel, ingericht zoals de kweker of koper het wenst. Tegelijkertijd wordt op het gebied van sierteelttransport een duurzame efficiencyslag gemaakt voor de sector. De joint venture gaat in eerste instantie zelfstandig opereren en vanaf 2021 vindt er een geleidelijke integratie plaats tussen de betrokken partijen.

Royal FloraHolland krijgt een meerderheidsbelang in de joint venture. Alle activiteiten van de betrokken vervoersbedrijven zijn in de samenwerking opgenomen, inclusief de activiteiten die niet via Royal FloraHolland of Floriday lopen. Het nieuwe bedrijf gaat in eerste instantie zelfstandig opereren. De transportbedrijven in de joint venture blijven voorlopig opereren onder eigen naam, voor eigen klanten en met eigen medewerkers. Voor kwekers en kopers verandert daarmee voorlopig niets. Vanaf 2021 vindt er geleidelijke integratie plaats tussen de betrokken partijen. Alle betrokken partners zijn vertegenwoordigd in het management van de joint venture, onder leiding van Toon Vos als algemeen directeur en Frank van Antwerpen als ad interim financieel directeur.

Door logistieke dienstverlening aan te bieden via het digitale handelsplatform voor de sierteelt Floriday kunnen kwekers en kopers worden bediend op het tijdstip of de locatie die zij wensen. Het transport tussen kwekers, marktplaats en kopers wordt zo afgestemd op de bestellingen over het platform. Met slimme logistiek tussen kweker en koper en het gebruik van de modernste technieken zijn minder transportbewegingen nodig. Dit zorgt voor verduurzaming van de keten. Zo wordt met deze joint venture invulling gegeven aan zowel de duurzaamheidsdoelstellingen van de gehele sector als aan het nog efficiënter laten functioneren van de sierteeltketen.

Steven van Schilfgaarde, CEO Royal FloraHolland: “Het starten van deze joint venture sluit direct aan op de strategie van Royal FloraHolland. Met de bundeling van krachten van de vervoersbedrijven en de koppeling aan Floriday, wordt het mogelijk de logistieke keten te digitaliseren en te verduurzamen. Het ophalen van de tuin en aanvoer naar de distributiecentra van Royal FloraHolland of direct naar de koper kunnen we dankzij de samenwerking efficiënter inrichten. We zorgen voor slimme, gebundelde logistiek die naadloos aansluit op de bedrijfsprocessen van onze klanten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we hiermee een succesvolle eerste stap zetten in het digitaliseren van de logistieke keten. Uiteindelijk plukt iedereen daar de vruchten van.” Ook andere vervoerders in de sierteeltsector worden uitgenodigd om met Royal FloraHolland in gesprek te gaan over toekomstige samenwerking. Met diverse partijen vinden al gesprekken plaats.

De sierteelt digitaliseert en kwekers en kopers handelen steeds meer direct met elkaar. Floriday ondersteunt zowel directe handel als de veilingklok en bedient een groot internationaal netwerk met een breed assortiment ondersteunende diensten. Met het programma 100% Digitaal werkt eind dit jaar de hele sierteeltsector met Floriday, waarop ook Blueroots is aangesloten. De nieuwe samenwerking maakt het mogelijk dat de logistiek voor zowel klok- als directe stromen samengevoegd uitgevoerd gaat worden.

Met meer dan 100.000 transacties per dag en meer dan 30.000 verschillende soorten bloemen en planten is Royal FloraHolland de internationale marktplaats en kennispartner die bijdraagt aan het succes van kwekers en kopers. Royal FloraHolland heeft een jaaromzet van 4,8 miljard euro, 3.894 leden en 2.458 kopers. In 2019 zijn 12,3 miljard stuks bloemen en planten verkocht. Royal FloraHolland heeft -naast het digitale platform Floriday- 4 fysieke marktplaatsen waar tal van logistieke en andere dienstverleningsactiviteiten verricht worden. Deze fysieke hubs bevinden zich in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde. Royal FloraHolland biedt de mogelijkheid tot digitaal en fysiek veilen door middel van 35 veilingklokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer