Floriway bundelt sierteelt met nieuwe Europese dienst • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Floriway bundelt sierteelt met nieuwe Europese dienst

Logistiek dienstverlener in de sierteelt Floriway biedt samen met Everspring de mogelijkheid voor telers om hun verse bloemen en planten direct naar klanten in meer dan vijftien Europese landen. Door hun krachten te bundelen verbeteren de bedrijven hun volume, efficiency en inkoopkracht.

Floriway en Everspring zetten logistieke hubs op waar kwekers hun verse bloemen en planten kunnen afgeven via hun bestaande logistieke stromen. Vanuit deze hubs kunnen last-mile carriers alle pakketten in één keer ophalen om ze vers en snel bij de consument af te leveren. Op het veilingterrein van Royal FloraHolland is al zo’n hub ingericht. Eric de Winter, commercieel directeur bij Floriway: “Op veilingterreinen als Royal FloraHolland organiseren we voor Floriway het hele interne logistieke proces. Waar voorheen de klok altijd een hoofdrol speelde, zijn kwekers nu eigenlijk veel meer gericht op directe handel. Maar rechtstreeks leveren aan de consument is voor telers een hele uitdaging. Samen met Everspring maken we het kwekers gemakkelijk om hun producten via een centrale hub naar consumenten te verzenden. Telers kunnen hun consumentenpakketten samen met hun huidige transport naar de veiling sturen. Hier zorgen wij voor het interne verkeer op de veilinglocatie en van daaruit kunnen vervoerders als DPD gemakkelijk alles op één plek ophalen en via fijnmazige distributie bij de consument afleveren.”

Bas den Hoed (links) en Eric de Winter

Sierteelt is exportproduct nummer 3 van Nederland. Traditioneel kopen exporteurs producten in bij kwekers en verkopen het vervolgens door naar eindbestemmingen in het buitenland. Dit is soms vrij tijdrovend en ingewikkeld. Bas den Hoed, CEO bij Everspring: “Met die gedachte heb ik Floriway benaderd. Ik wilde een centraal verzamelpunt creëren zodat kwekers gemakkelijk hun pakketten naar consumenten kunnen sturen, ook buiten Nederland. Met Everspring bieden we niet alleen een marktplaats, maar verzorgen we samen met Floriway ook het logistieke proces. Omdat Floriway in het hart van de bloemenbranche zit, waren zij voor ons een logische keuze. Zij verzorgen alle interne logistiek voor Floriway op de veiling, dus daar lag een mooie kans voor Everspring om onze groothandelsmarktplaats te versterken. Met onze logistieke hubs bieden we kwekers een enorm voordeel omdat we gebruik maken van de aanvoerstromen die er al zijn. Zo creëren we minder transportbewegingen en grotere transportstromen.” Eric vult aan: “Een teler maakt sowieso kosten om zijn reguliere afzet naar de veiling te vervoeren. Dus nu kunnen telers hun pakketten voor consumenten met datzelfde transport meesturen.”

Floriway en Everspring verwachten dat de afzet via het Europese pakketnetwerk in de toekomst alleen maar zal toenemen. Dat betekent een toename van levering aan consumenten, maar ook aan kleinere winkels zoals conceptstores die vanwege hun omvang vaak minder interessant zijn voor exporteurs. Daarom zullen Floriway en Everspring in de toekomst meer centrale hubs opzetten. Bas: “Zeker met het oog op internationaal transport is het logisch om ook op andere plekken in Europa te kunnen afhalen. Op dit moment is DPD al aangesloten bij Floriway en Everspring als logistiek dienstverlener. Wij nodigen iedereen die planten wil versturen van harte uit om contact met ons op te nemen. Zo kunnen we meerdere clusterfuncties creëren en de bloemen supply chain nog duurzamer maken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer