Ga naar hoofdinhoud

FNV blijft ageren tegen cameraproef TVM

FNV Transport en Logistiek haalt vrijdagmiddag handtekeningen van chauffeurs op tegen de plannen van TVM om bij Kuijpers Transport in Veghel camera’s in de vrachtwagencabine te plaatsen. TVM heeft aangekondigd bij wijze van proef dergelijke camera’s bij circa 30 transportbedrijven te plaatsen om op die manier gegevens te verzamelen die de verkeersveiligheid zouden verbeteren. Kuijpers is een van die ondernemingen.

chauffeur_camDe FNV is voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar tegen het plaatsen van dergelijke camera’s. Onderzoek op onderzoek heeft volgens FNV aangetoond dat vermoeidheid en afleiding belangrijke oorzaken zijn van ongevallen waar vrachtwagens bij betrokken zijn. De verkeersveiligheid kan daarom veel beter aangepakt worden door de planningen van transportondernemingen realistischer te maken en de vaak extreem lange werkweken terug te dringen. Ook pleit de FNV voor het terughoudend omgaan van transportondernemingen met informatie versturen via de boordcomputer. Dit leidt chauffeurs af. Volgens de bond werkt het plaatsen van camera’s in de vrachtwagencabine om een chauffeur in de gaten te houden alleen maar averechts. De chauffeur voelt zich bespied en wordt door nog meer apparatuur afgeleid.

Eerste onderhandelaar van FNV Transport en Logistiek, Egon Groen: “TVM kan zijn geld beter besteden aan een bewustwordingscampagne voor andere weggebruikers, die zich vaak niet realiseren welk effect hun rijgedrag heeft op vrachtwagens. Dan moet je denken aan snijden, veel te laat in- en uitvoegen of geen afstand houden.”

FNV liet al eerder weten tegen de cameraproeven te zijn, toen met privacy van chauffeurs als reden. De Autoriteit Persoonsgegevens liet toen weten de TVM-proef niet al bij voorbaat te verbieden.

 

2 reacties op “FNV blijft ageren tegen cameraproef TVM

  • H.Neycensas

    Wat transportbedrijven ook eens zouden moeten gaan doen, is hun planners tot de orde roepen om eens niet proberen een wit voetje te halen bij de werkgever en hiermede de druk op de chauffeur te gaan verleggen, hierdoor voelen en worden de chauffeurs opgejaagd wat stress en meer ellende kan opleveren en de veiligheid op de weg nadelig kan beïnvloeden.
    Kortom laten ze daar eerst maar eens aan gaan werken inplaats van spiedende camera’s in een cabine te bouwen, wat een klinkklare onzin, op de werkvloer van een fabriek hangen ook geen camera’s!!!

  • Bij ons wel hoor, overal cameras, beelden worden zelf opgeslagen, maarja, wat kan je er nog tegen doen als je werkgever zegt dat bij bezwaar, hij je er gewoon uitwerkt.
    Rechten heb ik, maar jammer genoeg geen stok achter de deur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer