Foto's: Eigen transportbiografie Van Maanen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Eigen transportbiografie Van Maanen

Wie nog een passend transportcadeau zoekt voor onder de kerstboom, kan nu stoppen met zoeken. Auteur Willem Vermeulen schreef ‘Van Maanen, vier generaties in transport’, een ware transportbiografie met tot in detail de historie van het transportbedrijf èn de familie Van Maanen uit Barneveld. Het boek telt 224 pagina’s en bevat meer dan 400 foto’s.
Van Maanen Transportbiografie Van Maanen bestaat volgend jaar tachtig jaar en werd opgericht in 2010. Daar kwam auteur Willem Vermeulen achter bij het schrijven van het boek. Dat wist zelfs de familie van Maanen zelf niet, dus het bedrijf viert het 80 jarig-jubileum nu een jaar eerder, volgend jaar al. Het tekent de diepgravende manier van onderzoek die Vermeulen heeft gedaan naar de historie van Van Maanen en alle facetten die ermee samenhangen.

Het schitterend vormgegeven boek is opgebouwd uit negen tekstdocumentaires die negen tijdvakken beschrijven. Aan bijna elk tijdvak zijn reportages toegevoegd over bijzondere gebeurtenissen en interessante bedrijfsaspecten. Een greep uit de onderwerpen van de 16 opgenomen reportages: het eerste transport naar Turkije in 1967, een maandelijkse lijndienst op Teheran in de jaren 1968 en 1969, de slopende ritten naar het Midden-Oosten in de jaren zeventig, de bouw van een bedrijfscomplex aan de A1 in Barneveld, een ongewoon transport naar Vlieland en de opmerkelijkste wagen die Van Maanen heeft gekend, een Mack Ultraliner MH-612 (in onderstaand foto-album wordt-ie net gewassen). Het boek staat ook vol met interviews met voormalige en huidige chauffeurs en natuurlijk veel leden van de familie Van Maanen.

Van Maanen transportbiografie - Willem Vermeulen

Volgens auteur Willem Vermeulen (hierboven op de foto) is het boek over Van Maanen een ‘transportbiografie. “Het is een verhaal over zaken èn mensen, en daarmee geen gewoon transportboek. ‘Transportbiografie’ dekt precies de lading van het soort boeken dat ik over familietransportbedrijven wil maken.”

Eerder, in 2004, schreef Vermeulen al ‘Hesselman. De mensen. De wagens. De buizen’, over het Twentse transportbedrijf Hesselman. Kort na het verschijnen van dat boek nam Van Maanen contact op met Vermeulen of hij ook niet een boek over hun bedrijf kon maken. Wie de historie van zijn familiebedrijf prachtig vastgelegd wil zien, kan dus altijd eens informeren bij Willem Vermeulen.

De transportbiografie ‘Van Maanen. Vier generaties in transport’ telt 224 pagina’s in het liggende formaat 27×18 cm. In het boek zijn in zwartwit en kleur 415 foto’s opgenomen. Het boek is voorzien van een stevig omslag met een linnen rug. De verkoopprijs is 34,50 euro (ISBN 978 90 800423 5 3). Bestellen kan rechtstreeks bij Willem Vermeulen op de site van zijn uitgeverij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer