Foto's: Goederenhub GO emissievrij met een Renault Master Z.E • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Goederenhub GO emissievrij met een Renault Master Z.E

Goederenhub GO heeft een Renault Master Z.E. gesloten bestelauto in gebruik genomen. Het volledig elektrisch aangedreven voertuig wordt ingezet om zo duurzaam en efficiënt mogelijk goederen en pakketten te bezorgen op Goeree-Overflakkee. Bij de keuze voor de Renault Master Z.E. speelde het hoge laadvolume een doorslaggevende rol. Het voertuig is geleverd door Renault Trucks-bedrijfswagendealer Bluekens Truck en Bus Middelharnis.

Het doel van Goederenhub GO is om de distributie op Goeree-Overflakkee efficiënter in te richten met zero emissie transport. “Wij richten ons op het bundelen van kleine ladingen, zoals pakketten en maximaal drie of vier pallets of rolcontainers”, vertelt Jaap Nagtegaal van Nagtvlugt Transport, een van de initiatiefnemers. “Bedrijven in het werkgebied van Goederenhub GO kunnen hun goederenstroom via ons distributiecentrum in Oude-Tonge laten lopen. Daarbij leveren hun leveranciers de goederen af bij ons distributiecentrum, waarna wij de goederen vervolgens, gebundeld, zo efficiënt mogelijk distribueren naar de afleveradressen op Goeree-Overflakkee. Vrachtwagens en bestelwagens hoeven dankzij deze hub niet meer het hele eiland over met hun lading. Dat leidt tot minder verkeersbewegingen en CO2-uitstoot. Het voordeel voor ondernemers is dat zij alle pakketten op één moment op de dag binnenkrijgen en niet verspreid over de dag.”

Goederenhub GO is in januari van start gegaan. De initiatiefnemers wilden in verband met het doel van het initiatief een duurzaam, zero emissie voertuig inzetten voor de distributie. Bij de oriëntatie was het laadvolume een belangrijke eis, vertelt Nagtegaal. “Het voertuig moet hetzelfde laadvermogen hebben als een bedrijfswagen op fossiele brandstof. Om die reden viel de keus al snel op de Renault Master Z.E. Het laadvolume van dit voertuig is gelijk aan dat van de standaard bestelbus. Daarnaast is de lokale aanwezigheid van dealer Bluekens Truck en Bus in Middelharnis voor ons belangrijk met het oog op de service, waar we de komende drie jaar dankzij een reparatie- en onderhoudscontract geen omkijken naar hebben.”

De Renault Master Z.E. heeft een actieradius van 120 kilometer. “Dat is voldoende want een volledige ronde over het eiland is zo’n 100 kilometer”, vertelt Nagtegaal. “Bovendien zijn er volop mogelijkheden om onderweg op te laden. In elke kern is wel een laadfaciliteit aanwezig.”

De Renault Master Z.E. is voorzien van een aantal systemen om de chauffeur te ondersteunen, zoals camera’s en sensoren, cruise control, airco en een mediasysteem. “We rijden nu een paar weken en de chauffeurs zijn zeer enthousiast. Het is een stil, soepel en wendbaar voertuig. Bovendien zijn ze goed voorbereid de weg op gegaan. Bluekens Truck en Bus heeft een instructie verzorgd met uitleg over het voertuig en een demorit.”

Goederenhub GO gaat zich ook richten op particulier pakketvervoer. Nagtegaal: “In samenwerking met ViaTim en hun ViaTim-punten stellen we een netwerk samen. Iedereen die vaak thuis is, kan tegen vergoeding ViaTim-punt worden. Dat is een hub in de wijk worden waar mensen uit de buurt hun pakketjes naar toe laten sturen en op kunnen halen op het moment dat het hen uitkomt. Wij gaan die hubs bevoorraden.”

De initiatiefnemers van Goederenhub GO zijn Jan van Dongen van VDH Company, Jaap Nagtegaal van Nagtvlugt Transport en Monique Sweep van Coöperatie Deltawind. Het initiatief wordt gedragen door de lokale gemeenschap, vertelt Nagtegaal. “Dit is ook de reden waarom de Coöperatie Goederenhub GO is opgericht. Iedereen, particulieren en bedrijven, op Goeree-Overflakkee en in omringende gemeenten kan lid worden. We zijn ook aangesloten bij Goederenhubs Nederland, waardoor we klanten een landelijk dekkend netwerk kunnen aanbieden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer