Ga naar hoofdinhoud

Gaffert maakt de blits met scherp sturende Scania V8

Speciaaltransporteur Gaffert uit Veghel heeft een wereldwijde primeur: de eerste speciaal geproduceerde en geconfigureerde Scania S520 8×2*/6 met HMF8520 autolaadkraan. Van de vier assen zijn drie gestuurd, zodat hij op krapste plekjes kan komen.

“We wilden een zware trekker voor de weg, maar wel een met een 85 ton-meter kraan en een excellente gewichtsverdeling”, legt eigenaar Theo Gaffert uit. “Scania was de enige fabrikant die ons zo’n truck direct uit de fabriek kon leveren. Het heeft ook het laagste chassis in de markt en dat is van belang voor ons.”

Volgens Gaffert kwam er zelfs emotie om de hoek kijken bij de aanschaf van de Scania. “Toen we vorig jaar de truck bestelden, bestonden we 80 jaar. Hoe konden we dat beter vieren dan met een V8? We wisten ook dat het jaar erop, 2019, het jubileumjaar van de Scania V8 zou worden.” Maar nog meer dan emoties is winstgevendheid belangrijk voor Gaffert. “De keus was niet zo moeilijk meer toen in ontdekte dat het brandstofverbruik van de 520 pk V8 ongeveer gelijk was aan dat van de zescilinder 500 pk.”

De wielbasis van de Scania S520 8×2*/6 meet 3.950 millimeter, gemeten van de vooras tot de derde, aangedreven as. Van de vier assen zijn er drie gestuurd, de twee voorste en de achterste.

“Door een 10 tons vooras te gebruiken hebben we een prima gewichtsverdeling, met de kraan heel dicht achter de cabinewand”, aldus Gaffert. “Er zitten maar 15 centimeter tussen de kraan en de cabine, die we gebruikt hebben voor de hydraulische tank. Ondanks die korte ruimte hebben we nog twee chromen uitlaatpijpen laten monteren. Het oog wil ook wat.” Maar de ultrakorte configuratie dwong Gaffert er wel toe om alle componenten heel precies op het chassis te monteren. “Om het beste resultaat te behalen, hebben we sommige componenten zelf ontworpen, zoals de op maat gemaakte brandstoftank en onze eigen mudflaps.”

Eén reactie op “Gaffert maakt de blits met scherp sturende Scania V8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer