Ga naar hoofdinhoud

Grenscontroles kosten transporteurs miljoenen per dag

Als de grenscontroles in Europa worden uitgebreid om de vluchtelingenstromen beter te kunnen beheersen, kan een forse schadepost ontstaan voor de transportsector in Nederland. De transporteurs moeten rekening houden met 1,9 miljoen euro per dag of 600 miljoen euro of meer per jaar aan verloren uren als bij alle grenzen reisdocumenten moeten worden getoond. Dat meldt het Financieel Dagblad.

Grenzen overwinnen tijdens logistiek branche-evenementVoor deze forse schadepost waarschuwt Transport en Logistiek Nederland (TLN), de branchevereniging van de transporteurs. Gevreesd wordt dat de formaliteiten waaraan reizigers zich sinds zondagavond moeten onderwerpen bij posten langs de Oostenrijks-Duitse grens, een opmaat kunnen zijn naar een verdere uitholling van het Verdrag van Schengen. Zeker als ook de de slagbomen langs de Frans-Duitse grens naar beneden gaan.

 

TLN komt uit op een schade van € 600 mln door per grensovergang een uur vertraging te rekenen. Nederlandse transporteurs maken opgeteld dagelijks gemiddeld 42.000 grenspassages. Een uur stilstaan kost de werkgever in doorsnee € 80. In haar berekening telt TLN echter alleen vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton die bovendien een vracht vervoeren. Als Schengen in zijn geheel wordt opgeschort, zullen de werkelijke kosten voor de Nederlandse sector veel hoger uitpakken. Bestelbusjes wegen bijvoorbeeld minder dan 3,5 ton en veel truckers rijden leeg terug naar Nederland.

Bron: FD

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer