Het vluchtelingenprobleem houdt Europa in zijn greep. Vandaag hebben meerdere Europese landen de grenscontroles verder opgevoerd. Zo heeft Duitsland aangekondigd meer te gaan controleren bij de grens met Tsjechië. Maar ook aan de Duits-Nederlandse grens worden vrachtwagens steekproefsgewijs gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. Een miljoenenstrop dreigt voor de transportsector.
Door de opgevoerde grenscontroles wil de politie mensenhandelaren stoppen. De Tsjechische premier Sobotka noemt de extra controles een tijdelijke reactie op een vluchtelingencrisis. Ook stuurt Bulgarije extra militairen naar de grens met Turkije, om een grote toestroom van vluchtelingen te voorkomen. Veel buurlanden hebben daar de afgelopen tijd mee te maken, en de minister van Defensie vreest dat vluchtelingen in de toekomst via Bulgarije gaan reizen. Nu Hongarije de grens met Servië heeft afgesloten, trekken steeds meer migranten naar de grens met Kroatië. De afgelopen dagen zijn meer dan 5000 migranten die grens gepasseerd. Ze proberen via andere routes naar West-Europa te komen.
Grenscontroles bij Babberich
Aan het eind van de ochtend is de Koninklijke Marechaussee donderdag begonnen met extra controles bij de Duits-Nederlandse grensovergang op de A-12 bij Babberich. Vanaf donderdag worden de controles uitgebreid op jacht naar mensensmokkelaars. De komende weken gaat de Koninklijke Marechaussee in Nederland steekproefsgewijs op de weg, op vliegvelden, internationale treinen en op het water controleren. Ze krijgt daarbij hulp van militairen van de landmacht. Op de parkeerplaats bij Babberich helpen de militairen met spiegels en trappen de eerste onderschepte vrachtwagens door te lichten.
Miljoenenstrop dreigt transporteurs
Eerder deze week meldde het Financieel Dagblad dat er een miljoenenstrop dreigt voor de Nederlandse transportbedrijven. TLN komt uit op een schade van 600 miljoen euro door per grensovergang een uur vertraging te rekenen. Nederlandse transporteurs maken opgeteld dagelijks gemiddeld 42.000 grenspassages. Een uur stilstaan kost de werkgever in doorsnee zo’n 80 euro.