Ga naar hoofdinhoud

Illegaal giftransport in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven is een illegaal transport van 43 duizend kilo giftig afval met Vietnam als bestemming ontdekt. Het afval bestond uit pvc-pasta en weekmakers en zat in twee zeecontainers. Dat meldt de Vrom-Inspectie.

Gevaarlijke stoffen In de pasta en de weekmakers werden hoge concentraties van de stof diethylhexylftalaat aangetroffen, die bekendstaat als hormoonverstorend en kan leiden tot misvorming. Het afval was afkomstig uit Duitsland. Op de papieren stond dat de lading van de containers bestond uit plastic. Bij inspectie bleek echter dat er vaten en kleinere containertjes inzaten met het giftige afval.

De export van dergelijk afval naar derdewereldlanden is verboden. Het gebeurt volgens de inspectie nog maar zelden dat gevaarlijk afval in deze vorm wordt aangetroffen. Tegen de betrokken bedrijven is proces-verbaal opgemaakt. De bedrijven en de Duitse autoriteiten is gevraagd de twee containers terug te halen, waarna het gevaarlijke afval in Duitsland onder toezicht van de milieuautoriteiten wordt vernietigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer