Inspectie SZW controleert op naleving coronaregels • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Inspectie SZW controleert op naleving coronaregels

De inspectie SZW gaat strenger controleren op het naleven van coronaregels op de werkvloer. De instantie zegt dat bedrijven nu genoeg tijd hebben gehad om maatregelen te treffen om hun personeel veilig te kunnen laten werken. De komende tijd wordt er meer geïnspecteerd en strenger opgetreden. Dat meldt Evofenedex.

Tot nu toe heeft de inspectie SZW bijna 2800 meldingen gehad van onveilige situaties op de werkvloer die gerelateerd zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Tegen dertig bedrijven is daadwerkelijk opgetreden. Zij kregen een officiële waarschuwing met de aankondiging dat er een boete zou volgen als er weer een overtreding wordt geconstateerd.  Alle bedrijven hebben daarna de werkplek op orde gemaakt. Bij twee bedrijven ging de deur tijdelijk dicht omdat daar de coronaregels op de werkvloer niet of onvoldoende opgevolgd zou worden.

De meeste meldingen komen uit de hoek van de groot- en detailhandel. Met 17 procent van het totaal aantal meldingen staat deze sector bovenaan de lijst. Een ander opvallend detail is dat de meeste meldingen uit gebieden komen waar nu corona weer opkomt, zoals Zuid-Holland (24 procent), Noord-Brabant (17 procent) en Noord-Holland (16 procent). De meeste meldingen gaan over het niet houden van de anderhalve meter afstand en slechte hygiënische omstandigheden.

De werkgever is vanuit de Arbowetgeving verplicht om voor een veilige werkplek te zorgen. Veel werkgevers stellen daarom een coronaprotocol op, maar vergeten deze toe te voegen aan de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie, de RI&E. “We zien vaak dat ondernemers het coronaprotocol en RI&E als twee losse documenten beschouwen”, aldus Hans Stegeman, veiligheidskundige bij Evofenedex. “Dat is geen goed idee. Het coronaprotocol heeft namelijk geen juridische status binnen de Arbowet en is daarom geen rechtsgeldig document. Het is daarom noodzakelijk dat bedrijven de geïdentificeerde coronarisico’s verwerken in de bestaande RI&E en het daarbij horende plan van aanpak. Alleen dan voldoe je aan wet- en regelgeving.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer