Ga naar hoofdinhoud

IVW: “Fraude met digitale tachograaf neemt toe”

Transportbedrijven of hun chauffeurs sjoemelen steeds vaker met de digitale tachograaf. Dat stelt de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag over 2008. De digitale tachograaf is sinds mei 2006 verplicht in alle nieuwe Europese vrachtwagens en bussen.

digitachoDe digitale tachograaf is ingevoerd om fraude met rij- en rusttijden te bestrijden, maar werkt volgens de vakbonden in de vervoersbranche juist averechts. Het nieuwe kastje zou juist makkelijker te manipuleren zijn dan de ouderwetse analoge tachograaf. Ook werkgevers in de sector zijn ontevreden, omdat het apparaat veel administratieve rompslomp veroorzaakt.
Controleurs van de IVW constateerden vorig jaar de eerste gevallen van geknoei met de digitale tachograaf. Volgens een woordvoerder is het een snel groeiend probleem dat ook in andere Europese landen speelt en dat dit jaar van de inspectie extra aandacht krijgt. De Europese Commissie kondigde eerder dit jaar al maatregelen aan om fraude tegen te gaan.
De IVW constateert dat de tachograaf het wel gemakkelijker maakt om overschrijdingen van de rij- en magneetrusttijden door chauffeurs aan te pakken. Vorig jaar liep 29 procent van de chauffeurs tegen de lamp. Dat was in 2007 nog 24 procent en het jaar daarvoor 21 procent. De inspectiedienst stelt vast dat de digitale tachograaf het vooral eenvoudiger maakt kleine overtredingen op te sporen.
EVO zegt in het Nederlands Dagblad de fraude te veroordelen, maar heeft ook langer kritiek op de handhaving van de tachograaf. Chauffeurs krijgen volgens EVO al forse boetes als zij de rij- en rusttijden met één minuut overtreden. De EVO overlegt met de IVW over een ‘coulanceregeling’.
Transportbedrijven zijn beter gaan letten op de maximale belading van hun voertuigen. Van de vorig jaar gewogen vrachtwagens was een derde te zwaar beladen. Dat was een jaar eerder nog meer dan de helft. De IVW heeft afspraken gemaakt met bedrijven die in dat opzicht vaak de fout ingingen.

Lees ook: Branche herkent zich niet in beeld fraude digitacho

Download hieronder het complete jaarverslag 2008 van het IVW

 IVW-Jaarverslag2008-binw[v3].

Bekijk hieronder nog eens de spraakmakende reportage die vorig najaar over magneetfraude met de digitale tachograaf werd gemaakt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer