Ga naar hoofdinhoud

Jan Bakker Transport en Millenaar & Van Schaik Transport gaan rijden met drie Hyzon waterstoftrucks

Jan Bakker en Millenaar & Van Schaik Transport hebben woensdag drie Hyzon waterstoftrucks in gebruik genomen. Vorig jaar tekenden de bedrijven al voor de Hyzons, nu zijn de eerste dan afgeleverd.

“Naast de elektrische voertuigen, hybride voertuigen en alternatieve brandstoffen zien wij een belangrijke rol voor waterstof weggelegd in het toekomstige transport. Als voorlopers op het gebied van transport hopen we dat meer opdrachtgevers volgen en we op deze manier samen het transport kunnen verduurzamen. De logistieke wereld is toe aan een volgende stap. Wij zijn er klaar voor!”, aldus de bedrijven in een juichende verklaring.

Het spits zal volgens plan vanaf eind september worden afgebeten bij het groot onderhoud van de A1 bij Apeldoorn. Deze vrachtwagens kunnen circa 520 kilometer rijden op één waterstof-tankbeurt. De waterstof wordt in de voertuigen omgezet in elektriciteit via een brandstofcel. Deze voertuigen stoten uitsluitend waterdamp uit en dus geen CO2, NOx of fijnstof meer.

TLN-directeur Jan Boeve roemt de pioniersgeest van beide bedrijven: “Deze investering vraagt om durf van de ondernemer. Jan Bakker en Millenaar & Van Schaik laten met deze stap zien dat ze voorop willen lopen als wegbereider op de route richting emissievrij zwaar bouwvervoer, ondanks dat de beschikbaarheid van dit soort voertuigen, van waterstof als energiedrager en een sluitende businesscase nog geen vanzelfsprekendheid is.”

“Ondernemers maken nu de stap in de verduurzaming. Alleen kan dit vraagstuk niet alleen door bedrijven worden opgepakt, maar vraagt ook om concrete stappen van ketenpartners”, stelt Boeve. “Verduurzaming doen we namelijk samen.”

Bij de presentatie van de trucks werd er met geen woord gerept over de wankele positie van Hyzon en het onderzoek naar operationele ineffectiviteiten bij Hyzon Europe. Chauffeursblad BigTruck tekende op dat van serieproductie van de Hyzon trucks nog altijd geen sprake is en dat de inzet van de drie waterstofvrachtwagens bij Jan Bakker en Millenaar & Van Schaik Transport gaat om een veldproef. Met prototypes dus, die naar aanleiding van de ervaringen verder kunnen worden verbeterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer