Jubilerend Van Dooren wordt Hofleverancier • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Jubilerend Van Dooren wordt Hofleverancier

Van Dooren Transport uit Hillegom heeft de oorkonde behorende bij het predicaat Hofleverancier ontvangen uit handen van Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland. Van Dooren krijgt het predicaat in een jubileumjaar, want het bedrijf bestaat 125 jaar.

Afgelopen zaterdag 5 september kreeg de 5e generatie Van Dooren (Dick, Jurgen en Alex) de oorkonde behorende bij het predicaat Hofleverancier uitgereikt door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Een geweldige mijlpaal voor het familiebedrijf dat al sinds 1895 in Hillegom gevestigd is. Bijzonder is dat de bewijslast van de datering van 7 september 1895 is gevonden in een factuur aan de gemeente Hillegom voor het leveren van een rijtuig naar een brand in de Veenderij in Hillegom á ƒ 2,50. Met deze factuur, het overleggen van de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf en bewijs van onbesproken gedrag van de bestuurders en de onderneming zelf heeft het bedrijf met het Predicaat het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning gekregen.

In 1882 verhuisde Dirk van Dooren vanuit Mijnsheerenland naar Hillegom. Hij was namelijk de persoonlijk koetsier van Maximiliaan Willem de Kat die in 1882 beëdigd werd als Burgemeester van Hillegom. Na 13 jaar burgemeesterschap van De Kat stond Dirk met lege handen en dat was het moment voor de oprichting van zijn eigen bedrijf in Hillegom. Een stalhouderij voor paarden en de stalling en onderhoud van rijtuigen van welgestelden in Hillegom.

Jurrian Gerrit van Dooren trad rond 1900 in de voetsporen van zijn vader. In deze periode floreerde Hillegom rondom de Bollencultuur. Hillegom, destijds een Duindorp werd afgegraven en ontwikkeld als eersteklas grond om bloembollen te telen. De bollenteelt en de handel verschoof door gebrek aan goed bollenland van de regio Haarlem naar de Bollenstreek. Daarmee ontstond veel vraag naar  vervoer van bloembollen vanaf de landerijen naar kwekerijen en van kwekerijen naar handelsbedrijven en bloembollenveilingen. Naast goederenvervoer blijft het bedrijf ook specialist in personenvervoer, rouw- en trouwvervoer en een ambulancedienst voor de gemeente Hillegom.

Na de oorlog ‘emigreerden’ door gebrek aan goed bollenland veel kwekers vanuit de Bollenstreek naar de Anna Paulowna Polder in de kop van Noord-Holland om daar een nieuw bestaan op te bouwen. In 1949 opende Dirk van Dooren (generatie 3) na een overname een nieuwe locatie in Breezand. Destijds ging het meeste transport vanuit het noordelijk zandgebied via binnenvaart naar de handelsbedrijven en veilingen in de Bollenstreek. Dirk was een van de eersten die de uitdaging aanging om het transport naar de Bollenstreek met vrachtwagens te gaan doen.

In 1986 zet het bedrijf een punt achter het taxi- en ambulancevervoer door de verkoop aan een Hillegomse collega-ondernemer. De toenmalige directie en inmiddels generatie 4 had als strategie dat zij zich vooral zou gaan focussen op de kernactiviteit: Wegtransport en voornamelijk het transport van bloembollen, planten en boomkwekerijproducten. 

Na het op 52-jarige leeftijd overlijden van vader Ron in 2003 staat de 5e generatie van Dooren, Dick (47), Alex (44) en Jurgen (41) aan het roer van het familiebedrijf. Na een aantal strategische overnames en met 3 bedrijfslocaties in het land (Hillegom,  Breezand, Bergen Limburg), 40 wagens, 50 personeelsleden en i.v.m. extreme seizoensinvloeden een zeer grote flexibele schil aan charters ligt de focus nog altijd op het (inmiddels geconditioneerd) transport van bloembollen, vaste planten, plantenstekken en boomkwekerijproducten. Zowel nationaal als internationaal met de focus op Nederland, Duitsland en Zwitserland.

“Wij zijn niet het grootste transportbedrijf, maar we zijn wel groot in wat we doen”, zegt Alex. En dat doen we zo goed mogelijk. We proberen altijd in alles de beste te zijn, te investeren in de toekomst en ons te onderscheiden van anderen. Met de focus op dat waar je goed in bent en waar je hart ligt kun je alle tijden doorstaan. Daarmee zijn we samen met onze mensen, onze klanten, relaties in de sectoren waarin wij opereren en een grote club collega-vervoerders bij dit moment aangekomen. 125 jaar bestaan doe je namelijk niet alleen.

In de 125 jarige historie heeft ons bedrijf 2 wereldoorlogen meegemaakt. Gezien alle uitdagingen rondom COVID-19 hebben we nu het gevoel te vechten tegen een onzichtbare vijand en hebben we nog geen goed beeld hoe dit de wereld gaat veranderen. De maatregelen vergen veel van onze organisatie en van onze klanten maar samen slaan we ons ook hier weer doorheen. Helaas zijn door COVID-19 alle festiviteiten rondom het jubileum geannuleerd. Ook is de uitreiking van de oorkonde die hoort bij het predicaat Hofleverancier door de 1,5 meter regels met een klein gezelschap gevierd. Heel jammer, maar wat in het vat zit verzuurt niet. “Als we weer mogen maken we er alsnog een mooi feest van.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer