Het Deense transportbedrijf Kim Johansen mag zijn Bulgaarse en Roemeense chauffeurs betalen naar salarismaatstaven uit Estland, waar het dochterbedrijf van Kim Johansen is gevestigd. Dat heeft een in arbeidsrecht gespecialiseerde rechtbank besloten, meldt het Zweedse Transportnet.
De Deense vakbond 3F wilde actie ondernemen tegen het transportbedrijf, maar daar heeft de rechtbank nu een stokje voor gestoken. “Ik ben blij dat nu is vastgesteld dat Kim Johansen een internationaal opererend bedrijf is dat voldoet aan de huidige EU-wetgeving”, aldus eigenaar Kim Johansen. “We willen graag benadrukken dat onze medewerkers in dienst zijn volgens de wetgeving in Estland, waar onze dochteronderneming is gevestigd. Onze chauffeurs hebben dan ook rechten volgens de Estse wetgeving, inclusief loondoorbetaling bij ziekte, pensioenen en het recht op vakantie.”
3F had de zaak aanhanging gemaakt nadat het hoorde dat de Bulgaarse en Roemeense chauffeurs in Estse dienst minder dan 1600 euro per maand verdienen. Het hoofdkantoor van Kim Johansen staat in het Deense Greve, maar de chauffeurs van de Estse vestiging zijn daar in dienst, niet in Denemarken, is het verweer van het transportbedrijf. Kim Johansen heeft een wagenpark van 350 trucks. Wekelijks voert het bedrijf 4000 grensoverschrijdende ritten uit, minder dan 300 daarvan betreft de Deense grens. Kim Johansen voert in Denemarken in het geheel geen binnenlands transport uit. Kim Johansen Transport Group heeft naast een dochtervestiging in Estland ook dochtervestigingen in Frankrijk, Noorwegen en Polen.
De rechtbank publiceert op 9 april a.s. een schriftelijke toelichting op haar uitspraak.
Bron: Transportnet
[…] Lees meer via TTM.nl. […]
De hele transportsector (of wat er nog van overblijft) kan geen hypotheek meer afsluiten. In de zeevaart is het al gebruikelijk om onder een andere vlag te varen i.v.m. lonen. Nederland gaat er straks weer lekker op vooruit. Gaat dit ook op voor de in Nederland gevestigde Oost Europese brievenbusfirma’s? Dat alle lonen daar conform het Nederlands minimumloon gerelateerd horen te zijn?