Litouws transportbedrijf beboet voor cabinekamperen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Litouws transportbedrijf beboet voor cabinekamperen

foto ter illustratie

Als resultaat van een gezamenlijke actie van inspectiediensten uit België, Frankrijk en Nederland heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een bestuurlijke boete opgelegd aan een Litouwse transportonderneming. De internationale actie was gericht op mogelijke uitbuiting van de chauffeurs van het bedrijf. De boete werd opgelegd voor het in de cabine doorbrengen van de normale wekelijkse rust.

Vanuit Nederland nam naast de ILT ook de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) deel aan de actie.Het onderzoek vond plaats op verzoek van België en was specifiek gericht op dit Litouwse bedrijf. Het vermoeden bestond dat de chauffeurs ernstig werden onderbetaald en daarnaast onder mensonterende omstandigheden hun werkzaamheden moesten doen. De ILT en de Inspectie SZW onderzochten de vermoedelijke onderbetaling, overtredingen van de rij- en rusttijden en het doorbrengen van de normale wekelijkse rust in de cabine van de vrachtwagen.

foto ter illustratie

Op een parkeerplaats in Geleen troffen de inspecteurs 8 vrachtwagenchauffeurs aan. Op basis van historische gegevens uit de tachograaf stelde de ILT vast dat alle 8 chauffeurs hun normale wekelijkse rust in de cabine doorbrachten. Dit is een overtreding van artikel 8 lid 8 van de verordening EU 561/2006. Hierin staat dat de normale wekelijkse rusttijden en wekelijkse rusttijden van meer dan 45 uur ter compensatie van eerdere verkorte wekelijkse rusttijden, niet in een voertuig mogen worden genomen. De chauffeurs waren in sommige gevallen al meer dan 2 maanden van huis. De ILT heeft een bestuurlijke boete opgemaakt tegen het bedrijf, waarbij het boetebedrag kan oplopen tot maximaal 12.000 euro.

Eén reactie op “Litouws transportbedrijf beboet voor cabinekamperen

  • Chris van Veggel

    Dit is vrij normaal voor Litouwse bedrijven. Ga maar kijken bij de diverse DC’s in Nederland en parkeerplaatsen langs de snelweg bij Rotterdam. Deze staan elk weekend vol met chauffeurs uit Litouwen, Oekraïne, Roemen en Bulgaren. Ook bij Jumbo DC in Breda staan elk weekend dezelfde vrachtwagens uit Litouwen te camperen. Er wordt veel te weinig gecontroleerd op uitbuiting van deze chauffeurs in Nederland en grote delen van Europa. Ben blij dat België Nederland tot actie dwingt in groot onderzoek. Werd tijd dat er iets gebeurd. Nu moet ik wel constateren dat de boete van 12000 euro maar een grijpstuiver is voor deze bedrijven daar er vele tonnen per jaar per bedrijf worden verdient met deze moderne slavernij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer