Ga naar hoofdinhoud

‘Mutsters houdt zich weer aan cao’

Volgens vakbond CNV is het conflict met transportbedrijf Mutsters uit Zundert, dat al ruim twee jaar een ‘solidariteitskorting’ inhield op het salaris van ongeveer veertig werknemers, opgelost. Mutsters zal zich voortaan weer houden aan de cao beroepsgoederenvervoer. In overleg met CNV Vakmensen is, binnen de grenzen van de cao, een tijdelijke regeling afgesproken. Deze tijd-voor-tijdregeling geeft het bedrijf de nodige lucht. 

mutsters“Goed dat deze slepende kwestie is opgelost”, reageert Brigitte Staal van CNV Vakmensen. “Met praten bereik je soms meer dan met procederen.”

De solidariteitskorting die Mutsters inhield (eerst 7,5 procent, later 5,5 procent) was in strijd met de cao. CNV Vakmensen is eerder dit jaar een rechtszaak gestart, omdat het bedrijf de regeling aanvankelijk niet wilde terugdraaien. “Wat je krijgt, is concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Dat willen we niet, dat gaat ten koste van transportbedrijven die wel de cao naleven”, zegt Staal.

Samen met Mutsters heeft CNV Vakmensen een oplossing gezocht én gevonden, die wel binnen de cao past. Staal: “We hebben begrip voor de problemen waarmee Mutsters te maken heeft en we zien ook de loyaliteit bij de chauffeurs. We zijn er natuurlijk absoluut niet op uit geweest om het bedrijf kapot te maken. Het is goed dat we hierover met elkaar in gesprek konden gaan. Binnen de grenzen van de cao zijn er namelijk best oplossingen te vinden. We hebben nu – als tijdelijke maatregel – een tijd-voor-tijdregeling afgesproken, die het bedrijf de noodzakelijke besparing oplevert en waarbij het risico niet volledig op de werknemers wordt afgewenteld.” De werknemers zijn inmiddels geïnformeerd over de details van de gemaakte afspraken.

De regeling is met ingang van 1 oktober ingevoerd, waarbij de individuele kwesties ook goed zijn opgelost. Staal: “We hopen dat hiermee de kou uit de lucht is en dat Mutsters en de werknemers weer op een goede manier verder kunnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer