Ga naar hoofdinhoud

Nabek verbetert ritplanning en service met PTV xServer

De bouwsector staat onder grote druk om zijn logistiek sneller, efficiënter en dus slimmer in te richten. Logistiek dienstverlener Nabek, onderdeel van Pax Groep, speelt daarop in met de inzet van PTV xServer voor transportplanning. Deze softwarecomponenten van de PTV Group zijn via een interface gekoppeld aan het transport management systeem van Nabek. Frank Baudet van Pax Groep: “We hebben gewoon een goede rekenmachine nodig.”

nabek1Pax Groep biedt uiteenlopende logistieke diensten, van de distributie van bouwmaterialen tot complete fabrieksverhuizingen. Alle diensten, ondergebracht in vijf werkmaatschappijen met in totaal elf vestigingen, hebben één overeenkomst: de sterke focus op de bouw en maakindustrie.

Met name de bouwsector heeft de afgelopen jaren grote logistieke verbeterslagen doorgemaakt. Het gevolg is dat de leveranciers van bouwmaterialen hun leveringsfrequentie zien stijgen en leveringsgrootte dalen, onder meer omdat op bouwlocaties de ruimte vaak beperkt is om voorraden op te slaan. “Wij spelen daarop in door externe voorraadlocaties in te richten en daarvandaan op afroep te leveren, maar ook door goederenstromen te bundelen en bijvoorbeeld de bouwmaterialen van vier leveranciers met nog maar één vrachtauto af te leveren”, vertelt Frank Baudet, manager ontwikkeling & innovatie van Pax Groep.

De logistieke verbeterslagen stellen extra eisen aan de planning van Nabek Wegtransporten, het onderdeel van Pax Groep dat gespecialiseerd is in de distributie van bouwmaterialen en kooiaaptransport. “De dropgrootte is flink afgenomen. In het verleden realiseerde een vrachtauto misschien maar zes of zeven drops per rit, nu praten we regelmatig over dertien of veertien drops. Tegelijkertijd nemen de verwachtingen over service toe. De bouwmaterialen moeten gewoon om 7.00 uur ’s ochtends geleverd zijn. Juist omdat op bouwlocaties zelf geen voorraad meer ligt, mag er bovendien niets meer ontbreken”, vertelt Baudet.

nabek2Voor de ritplanning maakt Nabek gebruik van PTV xServer, de softwarecomponenten van PTV. Deze componenten werken naadloos samen met het transport management systeem (TMS) dat volledig op maat is ontwikkeld voor de logistiek dienstverlener. “Onze klanten willen steeds nauwkeuriger weten wat de verwachte aankomsttijd van een vrachtauto is. We hebben dus gewoon een goede rekenmachine nodig”, verklaart Baudet, die de flexibiliteit van PTV prijst. “We hebben de software eerst uitgebreid mogen testen. Pas toen we zeker wisten dat de oplossing werkte zoals we wilden, hebben we een contract met PTV gesloten.”

Belangrijk is de specifieke ondersteuning die de routeringscomponenten bieden voor vrachtverkeer. PTV xServer houdt rekening met het voertuig- en motortype en de daarvoor geldende beperkingen aangaande brughoogtes, aslasten, tolkosten of milieuzones. “We hebben wel eens een verschil van inzicht met klanten die in Google Maps hebben uitgerekend dat een rit niet 135 kilometer, maar 115 kilometer lang is. Ze vergeten dan vaak de beperkingen die voor vrachtverkeer gelden. Voor ons is het daarom belangrijk dat we nu werken met een systeem dat een afstand berekent die overeenkomt met de TLNplanner, die als de norm in onze sector fungeert.”

Een belangrijk component is xLocate, de component die postadressen verifieert en omzet in geografische coördinaten (geocodering). “We hadden al een tool voor geocodering, maar die accepteerde alleen correct gespelde adressen. xLocate daarentegen herkent ook adressen die misschien niet correct zijn gespeld, maar fonetisch wel hetzelfde klinken. Dat is erg handig, kijk alleen al naar het aantal manieren waarop een plaats als Alphen aan den Rijn wordt geschreven. Met name adressen in het buitenland zijn vanuit Nederland een stuk lastiger te checken”, vertelt Baudet, die ook wijst op de tijd die chauffeurs soms kwijt zijn met zoeken bij een onjuiste geocodering. “Een chauffeur moet gewoon rechtstreeks naar de eindbestemming kunnen rijden. Elk kwartier dat hij kwijt is met zoeken, is zonde van onze waardevolle transportcapaciteit.”

De PTV xServer-componenten draaien in een datacenter van PTV en zijn middels een interface geïntegreerd met het TMS van Nabek.  “Ons TMS was tien jaar geleden een van de eerste volledig webbased systemen in de sector. Daarom maken we ook gebruik van PTV xServer internet, de cloud-oplossing van PTV. Daardoor hebben we altijd de beschikking over de laatste versie zonder gedoe met updates of upgrades van de software”, stelt Baudet, die aangeeft dat de cloudoplossing gepaard gaat met een uitstekende service. De specialisten van PTV staan altijd klaar voor advies over bijvoorbeeld de parameterinstelling of een brainstorm over de mogelijkheden van PTV xServer. “De relatie met PTV verloopt erg soepel”, aldus Baudet.

De integratie gaat zover dat Nabek het TMS heeft voorzien van een scherm waarin de resultaten van PTV xServer worden gecombineerd met de track- en traceinformatie uit het TomTom voertuigvolgsysteem dat in de 115 vrachtauto’s van de vaste charters van Nabek is geïnstalleerd. Dit scherm biedt de planners de mogelijkheid om op elk moment de aankomsttijd te voorspellen. “Op basis van de planning weten we hoe laat een vrachtauto bij het eerste afleveradres moet zijn. Als die vrachtauto om wat voor reden dan ook een half uur te laat is, kunnen we snel en eenvoudig een aangepaste voorspelling voor de andere afleveradressen afgeven. Met een paar klikken kunnen we de klant via SMS of email daarover informeren.”

Als belangrijkste voordeel van PTV xServer noemt Baudet de verbeterde informatievoorziening. “We weten nu met vrij grote zekerheid hoe lang chauffeurs over een rit doen. Dat leidt tot een betrouwbaardere planning en een hogere beladingsgraad. Terwijl we vroeger misschien dachten dat acht of negen afleveradressen in een rit het maximaal haalbare was, kunnen we nu nog een adres erbij plannen als we zien dat er nog tijd over is.”

Een van de mogelijkheden waarvan Nabek op korte termijn meer gebruik gaat maken, is de berekening van de CO2-uitstoot door PTV xServer. “In onze sector wordt doorgaans geoptimaliseerd op basis van kosten, maar de oplossing met de laagste kosten is niet per definitie ook de oplossing met de laagste uitstoot. Wij willen onze klanten hierin inzicht bieden zodat we gezamenlijk op basis van kosten en uitstoot kunnen optimaliseren.”

Op dit moment wordt de PTV xServer gebruikt door de vestiging Amsterdam, die hoofdzakelijk de distributie van bouwmaterialen in  Nederland en België verzorgt. Binnen Pax Groep worden de componenten van PTV ook toegepast bij Pax Bouw- en Industrieservice en Pax Dedicated Transport. “PTV xServer biedt veel mogelijkheden die we nu nog niet toepassen. Met name binnen Nabek zullen we de aankomende periode meer functionaliteiten van PTV xServer toepassen om onze processen verder te verbeteren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer